İnşaat çalışmasında bulundu: Jandarma koruyor

Balıkesir'e bağlı Edremit ilçesinde, Antandros Antik Kenti civarındaki bir inşaatın temel kazısı esnasında tarihi kalıntılar bulundu. Bölge, güvenlik güçleri tarafından 24 saat boyunca nöbet tutularak korunuyor.

KÜLTÜR-SANAT 08.01.2022, 18:38
İnşaat çalışmasında bulundu: Jandarma koruyor

Altınoluk Mahallesi Antandros Caddesi üzerinde iş makineleriyle kazısı yapıldığı esnada 2,5 metre derinlikte mezar kalıntılarına denk gelinmesi üzerine durum, yetkililere bildirildi. İnşaat bölgesine gelen arkeologlar ve Balıkesir Müze Müdürü Aytekin Yılmaz, bölgede çeşitli incelemeler yaptı.



24 saat korunuyor

İncelemelerin akabinde inşaat sahasında, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gürcan Polat başkanlığında kazı faaliyetlerine başlandı.

Milattan evvel 3, 4 ve 5'inci yüzyıllara ait lahit, kremasyon, çatı kretimit ve pitos mezarlarının yer aldığı alan, güvenlik güçleri tarafından 24 saat boyunca nöbet tutularak koruma altına alınıyor.

"Mezarların çoğunluğu çocuklara ait"

Konu ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalar yapan Polat, Antandros'taki kazı faaliyetlerinde gün yüzüne çıkarılan mezarların milattan evvel 1'inci yüzyıldan 8'inci yüzyılın başlarına değin tarihlendiğini hatırlattı.

İnşaat temelinin kazıldığı bölgede arkeolojik faaliyetler gerçekleştirildiğini kaydeden Polat, şöyle konuştu:

"Bu buluntu, yeni inşaat bölgesinde nekropolis, mezar alanının, yani mezarlığın bizim bilgilerimize dahil olmak üzere 150 metre daha batıya doğru devam ettiğini ortaya koyması yönünden önemli. Buna ek olarak antik dönemde Antandros'u tarihi ismi Gargara olan Çanakkale'ye bağlı Küçükkuyu kasabasına bağlayan yolun, bu bölgeden geçtiğinin önemli kanıtlarından biri. Buradaki faaliyetlerde de milattan evvel 3, 4 ve 5'inci yüzyıllara ait mezarlara rastlanmaya başlandı. Temel bölgesinde lahit, kremasyon, pitos, çatı kremit mezarlar var.  Yetişkin mezarları da mevcut fakat daha çok çocuk mezarları var. Buluntuların büyük bir kısmının çocuk mezarı olması da çok ilginç."

Polat, kazı faaliyetlerinin ardından buluntuların yeniden değerlendirileceğini de belirtti.

















Yorumlar (0)