İlk kez bütün halde bulundu

Kayseri'de bulunan Yamula Barajı Gölü'nün kıyısında 4 sezondur süren kazılarda bu sene ilk defa tüm halde gergedan kafatasına rastlandı.

KÜLTÜR-SANAT 11.12.2021, 21:47 13.12.2021, 09:21
İlk kez bütün halde bulundu

Prof. Dr. Okşan Başoğlu'nun yürüttüğü kazı çalışmalarında 4'üncü sezon sona erdi.

Arazideki faaliyetler neticesinde, filler, keçiler, 3 toynaklı atlar, etçiller, zürafalar, gergedanlar familyalarının Yamula faunasını meydana getirdiği ortaya çıktı.

Kazı çalışmalarında çıkarılan ve 7,5 milyon sene evveline tarihlendirilen çeşitli hayvanlara ait olan fosiller, Kayseri Bilim Merkezi'ndeki uzmanlarca titizlikle temizleniyor.

İlk defa rastlandı

Bu sene ağırlıklı olarak Hırkaköy'de gerçekleştirilen kazılarda ilk defa tüm halinde gergedan kafatasına rastlandı. 

Anadolu coğrafyasında bu kadar iyi korunmuş ve bütün haline yakın fosil örnekleri sık sık bulunmamasına karşın Yamula'nın fosilleri bu özellikleriyle değerini ortaya koyuyor.

Bu seneki kazılarda bir etçile ait kafatası da gün yüzüne çıkarıldı. 

"Müzemizde sergilenecek"

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, basın mensuplarına, sponsorluğunu üstlendikleri kazılarda çok sayıda materyal çıkarıldığını kaydetti.

Fosillerin gerçekleştirilen bilimsel faaliyetler ve incelemeler neticesinde 7,5 milyon seneye kadar tarihlendiğine işaret eden Büyükkılıç, "Burada daha evvel gergedan ile ilgili kafatası ve kemik parçalarına rastlandı. Fakat tüm olarak ilk kez böyle bir gergedan kafatasının keşfedilmesi, bütün halde olması bilim insanları arasında büyük yankı oluşturdu." şeklinde konuştu.

Büyükkılıç, araştırma, restorasyon ve inceleme faaliyetleri gerçekleştirilen fosillerin, yapımı sürmekte olan Paleontoloji Müzesi'nde sergileneceğini de sözlerine ekledi.







Yorumlar (0)