İlginç kaya resimleri: Türkler'in Anadolu'daki tarihine ışık tutacak!

Denizli'de bulunan kaya resimlerini inceleyen akademisyenler ilginç sonuçlara ulaştı. Şaman motifi bulunan resimlerden bazılarının milattan önceki çağlara kadar uzandığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, "1071'den önce Anadolu'da Türkler var mıydı? Bu eski bir tartışma konusudur. Kaya resimleri gösteriyor ki, çok daha eski çağlarda Anadolu'ya gelmişiz." dedi.

KÜLTÜR-SANAT 03.06.2022, 13:02 03.06.2022, 17:43 Hakan Öksüz
İlginç kaya resimleri: Türkler'in Anadolu'daki tarihine ışık tutacak!

AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Ümit Şıracı, 2 yıl önce Denizli'nin Bekilli ilçesinde ilginç kaya resimlerine denk gelmişti. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) akademisyenler, bu ilginç kaya resimlerini araştırmaya başlamıştı.

Rektör Ahmet Kutluhan: Araştırmayı yürütecek bir merkez kuracağız!

Kaya resimlerinin oldukça değerli olduğunu vurgulayan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, "Tıpkı yurt dışındaki örneklerine benzer şekilde bir merkez oluşturmayı hedefliyoruz. Merkezin amacı kaya resimlerini araştırmak olacak. Bu kaya resimleri, Anadolu tarihinin gizli bilgisini içinde barındırıyor. Nereden geldiğimizi anlamak, bu resimleri çözmekten geçiyor." dedi.

Prof. Dr. Mustafa Beyazıt: Şaman motifleri dikkat çekiyor!

Türkiye genelinde en az 30 farklı noktada kaya resimlerinin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, bu resimlerin "tamga" olabileceğini kaydetti. 

Türk topluluklarının "tamga" adı verilen özel işaretlerle haberleştiğini belirten Beyazıt, "Yaptığımız çalışmalar sonucunda 33 figüre rastladık. Her figürün, kendi içinde önemi var. Milattan önceki uzak çağlarda yapılan kaya resimlerinin yanı sıra görece daha yenileri de var. Genellikle Şaman motifleri kullanılmış." ifadelerini kullandı.

"1071'den önce de buradaydık"

1071'den önce de Anadolu'da Türk topluluklarının bulunduğuna dair tartışmaların yaşandığını hatırlatan Beyazıt, "Belki de bunlar bir kanıt gibi tartışmaları kesecek. 1071'den önce de burada olduğumuz belli. Kaya resimlerinin içeriği, bize bunu söylüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)