İlber Ortaylı: 30 tane kardeş mi olur?

Şehir Eşleştirme Projesi Zirvesi'nde konuşan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bazı şehirlerin 20-30 tane kardeş şehri var. Bu kadar kalabalık kardeşlerin hiçbir şeye yaramayacağı kesindir. Bunların gözden geçirilmesi lazım" dedi.

KÜLTÜR-SANAT 05.12.2019, 14:59
İlber Ortaylı: 30 tane kardeş mi olur?

Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "30 tane kardeş şehir mi olur? Bazı şehirlerin 20-30 tane kardeş şehri var. Bu kadar kalabalık kardeşlerin hiçbir şeye yaramayacağı kesindir. Bunların gözden geçirilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Bir otelde Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Şehir Eşleştirme Projesi Zirvesi"ne katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, şehirlerin günümüzde çok büyüdüklerini ve kalabalıklaştıklarını, bu durumun kentlerin tarihlerindeki en tehlikeli safhada olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, büyük ve kalabalık kentlerin doğal çevreyi ciddi ölçüde tahrip ettiğini de anımsattı. Şehirler arasında "kardeşlik" ilişkileri kurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, kardeş şehir olan bazı şehirlere bakıldığında birbirlerine benzer hiçbir özelliklerinin olmadığının görüleceğini söyledi.

"İki çıplak yakışır bir hamama"

Bazı kentlere bakıldığında Güney İtalya'nın fakir kentlerine kardeş şehir olarak küçük Asya'nın fakir kentlerinin verildiğini belirten Prof. Dr. İlber Ortaylı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İki çıplak yakışır bir hamama. Bunların birbirleriyle ne yapacakları su götürmez bir gerçek. Doğu Anadolu'nun fakir kentleriyle Batı'daki zengin kentler eşleşmişler. Buradaki amaç nedir onu bilmiyorum fakat amaçta başka şeylerin de olması gerekir. Batı Avrupa kıtasındaki teknik bilgileri, iktisadi imkanları ve kültürel destek imkanları çok olan kentlerin sadece ve sadece cahil okutmak için değil bazı ahval de yarı cahil okutmayı da göz önüne alması gerekir. 30 tane kardeş mi olur? Bazı şehirlerin 20-30 tane kardeş şehri var. Bu kadar kalabalık kardeşlerin hiçbir şeye yaramayacağı kesindir. Bunların gözden geçirilmesi gerekir. Ciddi bir yakınlık kurulması lazım. Bu yakınlığı kurarken yapılacak tek şey şudur, iki kent arasında eğitim ve kültürün yaratacağı nedir." 

Viyana ile Ankara'nın kardeşliği

Viyana ile Ankara'nın kardeş şehir olmasını da yorumlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, iki şehir arasındaki kardeşlik ilişkisinin kültürel ve sanatsal eylemlerde kendisini göstermesi gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bizim Cumhuriyetimizin kurup geliştirdiği bu vilayet ve onun kültürel müesseseleri Avusturya'ya ve iki harp arası Viyana'ya çok şey borçludur. Operamızdan tutun tiyatroya, konservatuvara ve mimarimize kadar adam akıllı etkilendiğimiz bir yerdir." dedi. 

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici ise konuşmasında 2008 senesinde her iki insandan birisinin şehirde yaşamaya başladığını, 2050 senesinde ise bu rakamın daha da artacağını kaydetti.

Nüfusun artmasıyla en büyük şehirlerin Tokyo, New York, Kahire ve İstanbul olmayacağını ifade eden Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici, 2050'li yıllarda en büyük kentlerin Afrika ve gelişmekte olan ülkelerden çıkacağını ifade etti. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici, kentleri nüfusun artmasıyla birlikte büyük zorluk ve fırsatların beklediğini de sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Birol Ekici tarafından plaket verildi.

Yorumlar (1)
Hakan Atik 4 yıl önce
Programı Türkiye Belediyeler Birliği değil, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı düzenlemiştir. Lütfen haber kaynaklarınızı gözden geçirin.