'İkinci Efes'te bulundu: İçinden binlerce kemik çıktı

Kütahya'ya bağlı Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nin 'agora' diye isimlendirilen çarşısında, kandil satışı gerçekleştirilen bir dükkan ve kemik işlenen bir atölyeye ait olduğu öngörülen bulgulara erişildi.

KÜLTÜR-SANAT 13.11.2021, 20:16
'İkinci Efes'te bulundu: İçinden binlerce kemik çıktı

UNESCO Listesi'ne 2012 yılında eklenen, Anadolu coğrafyasında en iyi şekilde korunmuş Zeus Tapınağı'nı bünyesinde barındıran ve 'İkinci Efes' diye isimlendirilen antik kentteki kazı çalışmaları devam ediyor.

"4 dükkana ulaştık"

Kazı çalışmalarının koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Gökhan Coşkun, basın mensuplarına, daha evvel hiç kazı faaliyetinde bulunulmamış bölgelerde çalıştıklarını dile getirdi.

Bu yıl en önemli kazı faaliyetlerinin agorada sürdürüldüğünü aktaran Coşkun, "Agoranın iki ayrı kanadında, avlusunun etrafındaki dükkanların bulunduğu bölümlerde çalışmalar yaptık. Bahse konu çalışmalar sırasında agoranın batı ve güney kanadında bulunan sütunlu galeriler gün yüzüne çıkartılmaya başlandı. Sütunlu galerinin arka kısmındaki 4 dükkana ulaştık. Bu dükkanların duvarları çok iyi bir şekilde korunmamış olsa da 2 dükkanın taban kısmı iyi korunmuş durumda. Taban tuğlalarla ve pişmiş toprakla döşenmiş." ifadelerini kullandı.

"Burada kemikler işleniyordu"

Coşkun, çalışmalar esnasında antik kentteki sosyal ve ticari yaşama ışık tutacak olan çok önemli bulgulara eriştiklerini kaydetti.

Gün yüzüne çıkarılan dükkanların 2'sinin tespitini gerçekleştirdiklerini belirten Coşkun, şöyle konuştu:

"2 dükkanın ne dükkanı olduğunu belirledik. Kazılar sırasında dükkanlardan birinin içerisinde bini aşkın kemik parçası bulduk. Bunların büyük bir kısmı büyükbaş hayvanlara ait olan kemiklerdi. Söz konusu parçaların bir bölümünün hiç işlenmemiş vaziyette, hammadde olarak kullanıldığı görülüyor. Bir grubu ise işlenmeye başlamış ve bitirilmemiş. Bir bölümü ise işlenmiş ve bir esere dönüştürülmüş durumdaydı. Tüm bunlar gösteriyor ki Roma döneminde Aizanoi'de bir kemik atölyesi bulunuyordu ve agorada yer alıyordu. Hem satış yeri hem de imalathane olarak hizmet sunuyordu. İşlenmiş olan kemik eserler arasında büyük oranda kaşık, saç iğnesi gibi eserlere rastladık."

"Turizme kazandırmak istiyoruz"

Diğer dükkanın ise kandil yağı dükkanı olarak işletildiğini aktaran Coşkun, şu ifadelere yer verdi:

"Diğer dükkanın kazı çalışmaları sırasında çok sayıda kırık ve sağlam halde antik dönemin ışıklandırma araçları olan kandillere rastladık. Bahse konu kandillerin sağlamlarının büyük bölümünün kullanıldığını görebiliyoruz. Bu da burada yalnızca kandil satılmadığını, kandillerin içerisine yağ eklenip yakıldığını ortaya koyuyor. Burada kandil yağı da satılıyormuş. Tüm bu dükkanlardan gün yüzüne çıkarılan bulgular ise bize Aizanoi'de yerel bir şekilde üretim gerçekleştirildiğini gösteriyor. Roma İmparatorluğu döneminde Aizanoi'de önemli bir üretim gerçekleştirildiği anlaşılıyor."

Prof. Dr. Coşkun, gün yüzüne çıkarılan kısımları turizme kazandırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

















Yorumlar (0)