İkinci Dünya Savaşı'nı odaya sığdırdı

Ankara'da ikamet eden Engin Turhan, yaklaşık olarak 50 farklı dioraması ile II. Dünya Savaşı'nın farklı kesitlerini tekrar canlandırıyor.

KÜLTÜR-SANAT 06.07.2023, 22:09 Koray
İkinci Dünya Savaşı'nı odaya sığdırdı

İş adamı Turhan, kurgu veyahut gerçek bir hadise, hikaye veyahut anın ışık oyunları yardımıyla üç boyutlu olarak modelleyen 'diorama' koleksiyonu yapıyor.

İş yerindeki bir odayı II. Dünya Savaşı'nın canlandırıldığı dioramalara ayıran Engin Turhan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, küçük yaştan itibaren plastik askerleri topladığını, iş yaşamına girdikten sonra ise diorama koleksiyonu yapmaya başladığını aktardı.

İş yerinde yer alan bir odada II. Dünya Savaşı'na ilişkin dioramaları bir araya getirerek o senelerde yaşanan dramları gözler önüne sermeye çabaladığın dile getiren Turhan, objelerin büyük çoğunluğunu yurt dışından getirttiğini ifade etti. 

Bahse konu savaşın canlandırıldığı dioramaların yapım aşamasına dair de Turhan, "Buradaki bir savaş en az 30-40 parçadan oluşuyor. Ayrıyeten her birinin boyanması da var. Bunun için de çok üstün bir yetenek, daha doğrusu bir sanatçı ruhu olması lazım. O, bunları beraber yaptığımız arkadaşımızda var." dedi. 



"Müzede sergilemek istiyorum"

Koleksiyonundaki dioramaların yapımının yaklaşık olarak bir sene sürdüğünü belirten Turhan, gerekli olan objelere ulaşmanın zorluğundan söz etti.

Üç boyutlu yazıcılar kullanarak da maketler yapıldığını ifade eden Turhan, savaşın anlatıldığı dioramaların el işçiliği ile son halini aldığını ve en ufak detayların dahi görünür kılındığını dile getirdi. 

Turhan, savaşa ilişkin 50'yi aşkın diorama topladığını kaydederek, "Ufak parçaları da saydığımızda on binlerce parça olduğunu söyleyebilirim. Halihazırda tasarlamayı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu. 

Diorama için kullanılan ekipmanlara dair de bilgi sahibi olmak gerektiğini vurgulayan Turhan, "Mesela burada yer alan zırhlı aracın kapasitesini bilmeniz gerekir veyahut bu araç bu ortamda yer alabiliyor mu? Fransa'daki cephede bu var mıydı? Askerlerdeki üniformalar da değişkenlik gösteriyor. Avrupa'da, Kuzey Afrika'da tümüyle farklı üniformalar kullandılar. Bir de elbette ki aralarında da komandolar, paraşütçüler diye sınıflandırılıyorlar." dedi.

Turhan, amacının ise koleksiyonlarını bir müzede yurttaşlarla buluşturmak olduğunu sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)