İki kez üst üste Oscar ödüllü bir beyazperde efsanesi: Tom Hanks

Filmleri asla unutulmayan, üst üste iki kez Oscar ödülü kazanan ve Koronavirüse yakalandığında hayranlarını üzen Hollywood’un efsane aktörü Tom Hanks’in filmlerine, kariyerine ve hayatında merak edilenlere hep birlikte bakıyoruz…

KÜLTÜR-SANAT 21.01.2021, 09:12 21.01.2021, 14:00
İki kez üst üste Oscar ödüllü bir beyazperde efsanesi: Tom Hanks

Kariyerine sayısız film sığdıran, yaptığı her bir son film merakla izlenen, ada temalı filmi unutulmayan, Koronavirüse yakalandığında bizi üzen ve bir bankta saatlerce oturup sonuna kadar hikayesini anlatan Forrest Gump’a bizi aşık eden, Hollywood’un en ünlü aktörlerinden Tom Hanks hakkında merak edilenleri, bu yazımızda merceğimize alıyoruz…

9 Temmuz 1956 tarihinde Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde dünyaya gelen Tom Hanks, bir hastane yöneticisi anne Jane Marilyn Frager ve babası Amos Mefford Hanks’dir. Daha 5 yaşındayken annesi ve babası boşanan Hanks’in 3 kardeşi de vardır. Hanks bu süreçte babasıyla yaşamaya başladı. Aşırı sessiz ve utangaç bir çocuk olan Hanks, oyunculukla lisede tanıtlı. Skyline Lisesi’nde okurken okul tiyatrosuna giren Hanks, daha sonra Chabot College Üniversitesi’nde tiyatro eğitimi almaya başladı. Daha sonra ise vaktini genellikle, Bertolt Brecht, Tennessee Williams ve Henrik Ibsen oyunlarını izleyerek onlardan feyz alarak geçirmeye başladı.

Hayatını değiştiren gelişme ise, eğitim hayatı sırasında Cleveland’da, bir tiyatro festivalinin yöneticisiyle tanışmasıyla oldu. Festivalde stajyerlik teklifini kabul eden Hanks, set dizaynı ve sahne yönetmenliği gibi teknik detayları da öğrendi.  Sahnedeki ilk profesyonel oyununu ise bir Shakespeare eseri olan “Two Gentlemen of Veron”a oyunuyla gerçekleştirdi. Oyunda gerçekleştirdiği performansla Cleveland Eleştirmenler Ödülü’nü kazandı. Bu sırada New York’a taşınan Hanks, Riverside Shakespeare tiyatro şirketi üyeliğinin yanında, 1980 yılında düşük bütçeli televizyon filmi projeleri He Knows You’re Alone’da ve Mazes and Monsters’da rol aldı. Ancak Hanks’i, Hollywood’da adını duyurmasını sağlayan filmi ise 1988 yapımı “Big” filmi oldu. Filmdeki rolüyle Oscar’a da aday olan Hanks, dilek makinesine dilek dileyip bir anda büyüyen Josh’a hayat veriyor.




İki kez üst üste ‘Oscar’ ödülü kazanan tek oyuncu oldu!

Daha sonra 1989’da “Turner and Hooch” filmiyle biraz düşüş yaşasa da, 1993 yılında bir yükselme yakaladı. Sırasıyla gelen “Sleepless in Seattle” ve “Philadelphia” filmleri, Hanks için iddialı filmler oldu. Bu sırada Hanks için gerçek olmayacak kadar büyük bir hayal gerçekleşti. “Philadelphia” filmindeki rolüyle, 1994 yılında Oscar’da “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandı. 1994 yılı devamında yine, kariyerinde önemli bir filme karşımıza çıktı Hanks. Bir bankta oturup, hayatında tüm değişik anları anlatan ve IQ anlamında düşük birisi olan ‘Forrest’ karakterini canlandırdığı “Forrest Gump” filmi gelir. Forrest Gump Vietmen Savaşı’nı ve Amerika’nın önemli olaylarını yaşarken, Elvis Presley, Kennedy ve Nixon gibi önemli isimlerle de tanışır. Hanks, bu filmdeki rolüyle, önlemlememez bir yükselişe geçer ve 1995 yılında yeniden bir hayali yaşar. Yılın Oscar Ödülleri’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazanır ve ödülü üst üste kazanan ilk oyuncu olarak tarihe geçer.

“Apollo 13”, “That Thing You Do”, “Bay White” gibi filmlerde görünen Hanks, 1998 yılına damga vuran ve ‘en iyi savaş filmi’ olarak tarihe geçen “Er Ryan’ı Kurtarmak” filminde, John H. Miller karakterine hayat verir. Seslendirme de yapan Hanks, efsane seri filmi “Oyuncak Hikayesi” yani “Toy Story” nin efsane karakteri Woody’yi seslendirir. Hanks Woody’yi 1995 yapımı ilk film, 1999 yapımı ikinci film, 2010 yapımı üçüncü film ve 2018 yapımı dördüncü filmde seslendirir.

1999 yapımı Stephen King’in romanından uyarlanan “Yeşil Yol” filminde canlandırdığı Paul Edgecomb karakteri unutulmazlar arasında. Ayrıca Robert Zemeckis'in yönetmenliğini üstlendiği “Yeni Hayat” filminde canlandırdığı ve adada hikayesi geçen ”Robinson Crusoe” karakteriyle de 2000’li yıllara damga vurdu. Filmdeki rolüyle Akademi adaylığının yanı sıra, Altın Küre’de “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kazandı.

“Yaşam Boyu Onur Ödülü” alan en genç oyuncu oldu

2002 yılı, Hanks için sinema dolu bir yıl olmaya devam etti. “Azap Yolu” ve “Sıkıysa Yakala” filmleri art arda geldi. Ayrıca 12 Haziran 2002 tarihinde, Amerikan Film Enstitüsü’nden Tom Hanks’e, “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verildi. Bu ödülü en genç yaşta olan oyuncu olarak tarihe geçen Hanks, kariyerine bir çok ödül ve film sığdırmayı sürdürdü.2004 yılında ise “Kutup Ekpresi” filminde Santa Cruz karakterini seslendiren Hanks, “Terminal “ filminde ‘Viktor Navorski’ karakterine hayat verdi. Filmde Viktor’un bulundu ülke darbe dönemine girer. Bu sırada Amerika’ya gitmekte olan uçakta olan Viktor, vizesi iptal olunca Havaalanında mahsur kalır. Filmde Viktor’un havaalanında yaşadıkları konu alınır..

2006’da “Da Vinci Şifresi” ve 2009’da “Melekler ve Şeytanlar” filmlerindeki ‘Dr. Robert Langdon’ karakteri de unutulmazlar arasındadır. 2012 yapımı Bulut Atlası filminde canlandırdığı “Dr. Henry Goose, Otel Müdürü, Isaac Sachs ve Dermot” karakterleri de unutulmuyor.Son olarak 2020 yılında ise, Forester'ın The Good Shepherd adlı romanından uyarlanan “Greyhound” filminde rol aldı. Deniz savaşı filminde Hanks, Commander Ernest Krause karakterini canlandırdı.

1978 yılında Samantha Lewes ile evlenen Tom Hanks’in iki çocuğu oldu. 1987 yılında boşanan Hanks, 1988 yılında “Samimi Arkadaşlar “ ve “Gönüllüler” filminde beraber çalıştığı Rita Wilson ile evlendi. İki çocuğu daha olan Hanks, Aralık 2019’da da Yunan Vatandaşı olmuştur. Mart 2020’de ise Tüm dünyayı saran Koronavirüs salgını, Tom Hanks ve eşi Rita Wilson’u da vurur. Testleri pozitif çıkan çift, tedavi sürecinin ardından iyileştiler.

Aldığı iki Oscar Ödülü, kariyerine sığdırdığı sayısız film ve ikonik karakterleri ve eskimeyen yüzüyle Tom Hanks, hiç bir zaman unutamayacağımız efsane bir isim olarak aklımızda kalacak…

Yorumlar (0)