Hz. Mevlana törenlerle anılıyor

Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 749. senesinde Konya'da merasimlerle anılıyor.

KÜLTÜR-SANAT 12.12.2022, 01:32 12.12.2022, 17:34
Hz. Mevlana törenlerle anılıyor

Mevlana Kültür Merkezi'nde, 'Dostluk Vakti' temasıyla gerçekleştirilen Hazreti Mevlana'nın 749'uncu Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin 5'inci gününe, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlandı.

Ahmet Özhan'ın İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından tasavvuf müziği konseri verdiği merasimde, Sema Ayin-i Şerifi icra edildi.

Salonu hıncahınç dolduran yabancı ve yerli turistler, Sema Ayin-i Şerifi'ni büyük bir ilgiyle takip etti.

Şebiarus programları, 17 Aralık Cumartesi günü sona erecek.



Mevleviliğin felsefesini yansıtıyor

Mevlana'nın anıldığı merasimlerde yapılan sema ritüeli, Mevleviliğin en temel felsefesini ortaya koyan çok önemli sembolleri kapsıyor. 

Sema genel itibarıyla, kainatın oluşmasını, insanların alemde dirilişini, Allah'a duydukları aşk ile harekete geçişlerini ve kulluklarını kavrayıp 'insan-ı kamil'e doğru yönlenmelerini gösteriyor.

Uzun yıllardır Mevlevi dervişleri tarafından icra edilen ritüellerde semazenlerin kıyafetleri de bahse konu felsefenin en önemli sembolleri arasında bulunuyor.

Hazreti Mevlana, kainatta cansız ve canlı bütün varlıkların bir dönüş içerisinde olduğunu ve bu dönüşün başı boş bir şekilde değil, Allah'ı zikrederek gerçekleştiğini düşünerek, bu coşkuyla sema ediyor.

Günümüze değin Mevlevi zikri olarak devam eden sema, Allah'a ulaşma çabasının bir aracı olarak görülüyor.

Yorumlar (0)