Hoca Ahmet Yesevi'nin tekkesi bulundu

Kazakistan'ın Türkistan kentindeki bulunan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin hemen yakınında 15. ile 19. yüzyıla ait olduğu belirlenen ve Hoca Ahmet Yesevi'nin kurduğu sufizm akımına ait olduğu değerlendirilen sufi tekkesi bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 07.08.2020, 12:27
Hoca Ahmet Yesevi'nin tekkesi bulundu

Kazakistan Kültür Bilimsel Araştırma Enstitüsü, Türkistan kentinin en kadim bölgesi konumundaki Kultöbe'de yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında, bilim insanları tarafından "sufi tekkesi" bulunduğunu duyurdu.

Kazakistan Kültür Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, yeni bulunan yapıda ayin odaları ve Derviş tarikatına mensup hizmetkar ve gönüllü emekçilerin mezarlarının ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

Gün yüzüne çıkarılan yapının 15. ile 19. yüzyıllar arasında hizmet verdiğine dair tespitlerin yapıldığı belirtilen açıklamada, bu tür anıtların yerli bilim adamları tarafından pek fazla bilinmediği ve konunun az araştırılmış konular kategorisinde yer aldığı vurgulandı.

Kazakistan Kültür Bilimsel Araştırma Enstitüsü açıklamasında, yapının 10 odadan oluştuğunu ve odaların her birinde soba ve tandırlar bulunduğunu, yapının güneydoğu kısmında yer altı mahzenli dikdörtgen türbe yer aldığını ve Hoca Ahmet Yesevi'nin Türbesi yönünde 7 mezarlığın ortaya çıkarıldığını paylaştı.

Yesevi'nin kurucusu olduğu sufizm akımına ait

Arkeolojik kazı çalışmalarının başında bulunan bilimsel yönetici Andrey Hazbulatov, gün yüzüne çıkarılan tekkenin Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesine yakın yerleşmiş olduğuna dikkat çekerek, mezarlıkların türbeye doğru bakmasının da aynı zamanda Hoca Ahmet Yesevi'nin kurduğu sufizm akımına ait olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

Bulunan sufi tekkesi, eskiden tarikat üyelerinin yaşadıkları, barındıkları, ibadet ettikleri ve tören yaptıkları mekân olarak kullanılıyor.

Yorumlar (0)