Hırvatistan'da ele geçirilmişti: Türkiye'ye iade edildi

Hırvatistan’daki Bajakovo Sınır Kapısı'nda geçtiğimiz aralık ayında bir otomobilde el konulan arkeolojik eserler, ülkemize iade edildi.

KÜLTÜR-SANAT 08.03.2022, 19:15
Hırvatistan'da ele geçirilmişti: Türkiye'ye iade edildi

Uluslararası Kültür İşbirliği Müdürü Anja Jelavic, söz konusu eserleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Burcu Özdemir ve ülkemizin Zagreb Büyükelçisi Mustafa Hızlan'a teslim etti.

Hızlan: Harika bir iş birliği örneği

Hızlan, "Kültürel hazinelerimizi başarılı bir şekilde ele geçiren ve Türkiye'ye teslimatını gerçekleştiren Hırvatistan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Hırvatistan tarafından 3 sene evvel el konulan antik madeni paraların da 3 ay evvel ülkemize teslim edildiğini anımsatan Hızlan, "Bu tarz faaliyetler, Türkiye-Hırvatistan arasındaki kültürel mirasın korunduğu ve uluslararası sözleşmelerin harfiyen uygulandığı harika bir iş birliği örneğidir.” şeklinde konuştu.

Özdemir: UNESCO anlaşmaları çok önemli

Özdemir ise “Bu tarz illegal yollarla ihraç edilen kültürel miraslara el konulması, UNESCO'nun anlaşmalarına dayanan iş birliği sonucunda gerçekleştirilmektedir. Bugün ilgili Hırvat makamları, kültürel mirasa kanat gerilmesi ve illegal ticaretinin önlenmesi adına imzalanan bu anlaşmaların önemini bir defa daha ortaya koymuştur.” sözlerini sarf etti. 

Milattan evvel 6. yüzyıla dayanıyor

Arkeolog Hrvoje Vulic, ülkemize iadesi gerçekleştirilen eserlerin arasında milattan evvel 6. yüzyıla ait olan madeni paralar, küçük heykelcikler, nesneler ve yüzüklerin yer aldığını kaydetti.

Yorumlar (0)