Herkesi yasa boğmuştu: Halit Akçatepe, 4. vefat yıl dönümünde yad ediliyor!

Yeşilçam perdesinin güldüren yüzlerinden, oynadığı karakterlerle hafızalardan silinmeyen ve oyunculuğa adanmış hayatıyla herkesin gıpta ettiği Halit Akçatepe’nin vefatı üzerinden tam 4 yıl geçti… Akçatepe, sayısız projeleriyle yad ediliyor…

KÜLTÜR-SANAT 31.03.2021, 15:47 01.04.2021, 13:12
Herkesi yasa boğmuştu: Halit Akçatepe, 4. vefat yıl dönümünde yad ediliyor!

Beyazperdenin ‘Yeşilçam’ dönemin yüz aklarından, güldürürken düşündüren ve kimi zaman da ağlatan nitelikli karakterlerle izleyici karşısına çıkan usta sanatçı Halit Akçatepe’nın vefatı üzerinden, tam 4 yıl geçti. Yeşilçamın yanı sıra 2000’li yıllarda da peki çok film ve dizide canlandırdığı rollerle izleyici tarafından unutulmayan Akçatepe, en çok Hababam Sınıfı’nın Güdük Necmi’si, Süt Kardeşler’in Ramazan’ı, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ın Yaşar’ı ve Canım Kardeşim’in Halit’i olarak unutulmuyor.

Kemal Sunal ile adeta Yeşilçam komedisinin yüzü olan Akçatepe, Ayşen Gruda ve Tarık Akan ile beraber de pek çok filmde unutulmaz sahnelere imza atmıştı…

1 Ocak 1983 tarihinde İstanbul Üsküdar’da dünyaya gelen Akçatepe, Refik Halit Karay Mektebi ve Saint Benoit Fransız Lisesi'nde okudu. Babası, ‘Hababam Sınıfı’ serisinin ‘Paşa Nuri’si Sıtkı Akçatepe ve annesi ise ‘Ah Nerede’ ve ‘Uyanık Kardeşler’ in annesi Leman Akçatepe’dir. İki Yeşilçam oyuncusunun oğlu olan Akçatepe, babasının hiç istememesine rağmen oyuncu olmaya karar verdi. İlk deneyimini 5 yaşında yaşayan Akçatepe, Nasreddin Hoca Düğünde filminde rol aldı.

Bir Varmış Bir Yokmuş filmiyle sinemaya profesyonel adım attı

Bir süre sonra İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'ne oyuncu olarak giren Akçatepe, 15 yaşına kadar 40'a yakın yapımda çocuk oyuncu görevini üstlendi. Ardından Muammer Karaca Tiyatrosu'nun oyuncu kadrosuna giren Akçatepe, Devekuşu Kabare’de Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Kemal Sunal ile tanıştı ve onlarla çalıştı. Profesyonel olarak tiyatroya ‘Sel’ oyunu ile adım atan Akçatepe, sinemaya ise Bir Varmış Bir Yokmuş filmiyle adım attı.

Güdük Necmi karakteri unutulmuyor

1971 yapımı “Üç Arkadaş” filmiyle sinema yolculuğunu sürdüren Akçatepe; Köyden İndim Şehre, Ah Nerede, Mavi Boncuk ve Tatlı Dillim gibi filmlerle yolculuğunu sürdürdü. Akçatepe, Ertem Eğilmez’in Münir Özkul, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Tarık Akan ve Kemal Sunal’lı kadrosunun vazgeçilmez isimlerinden biri haline geldi. ‘Canım Kardeşim’ filminde canlandırdığı ‘Halit’ ile Tarık Akan’ın en yakın arkadaşı oldu. Akçatepe, bir efsaneye dönüşen ‘Hababam Sınıfı’, ‘Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı’ ve ‘Hababam Sınıfı Tatilde’ gibi filmlerde canlandırdığı ‘Güdük Necmi’ karakteriyle hafızalarda yer etti. ‘Süt Kardeşler’ in Ramazan’ı olarak Kemal Sunal ile yine bir ikili oldu Akçatepe. ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ filminin başrol oyuncusu olarak Yaşar karakteriyle de zihinlerde durmakta.

Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi

Daha sonra dizilerde rol almaya başlayan Akçatepe; Kaygısızlar ve Şaban Askerde gibi projelerin ardından, 2011 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ nün sahibi oldu. 2000’li yıllarda yeni versiyonu çekilen ‘Hababam Sınıfı’ serisinin üç filminde de rol alan Akçatepe, Güdük Necmi’nin yeni halini canlandırdı. Bu filmler ‘Hababam Sınıfı Merhaba’; ‘Hababam Sınıfı Askerde’ ve ‘Hababam Sınıfı Üç Buçuk’ oldular. Daha sonra ‘Sevda Çiçeği’, ‘İki Aile’, ‘Geniş Aile’ ve ‘Babam Sınıfta Kaldı’ gibi dizilerle izleyici karşısına çıkan Akçatepe, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. 79 yaşındayken 31 Mart 2017 tarihinde aramızdan ayrılan Akçatepe, canlandırdığı karakterlerle asla unutulmayacak bir isim oldu.

Yorumlar (0)