Hem Müze hem sanat galerisi: Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ni gezdik!

HaberNeDiyor.com ekibi olarak, Ankara Kalesi’nde bulunan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ni gezdik. Yüksel Erimtan’ın arkeoloji koleksiyonunu ve güncel sergiyi gezerken, müzenin müdürü Nazan Gezer ile de müzeye dair keyifli bir röportaj yaptık.

KÜLTÜR-SANAT 11.01.2021, 18:23 17.04.2021, 14:59
Hem Müze hem sanat galerisi: Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ni gezdik!

Pandemi süreciyle beraber kültür-sanatın durma noktasına geldiği şu günlerde, biraz nefes alalım istedik ve Ankara Kalesi’ne doğru yola çıktık. Devasa büyüklüğüyle içerisinde bir çok dükkan ve sanat dal bulunduran kale, ayrıca bünyesinde bulundurduğu üç tane müze ile de bir müze yolu oluşturmuş durumda. 

Mühendis ve koleksiyoner Yüksel Erimtan’ın girişimleriyle 2015 yılında açılan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara Kalesi’nin değerli ve önemli bir sanat merkezi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Batısında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, güneyinde ise Çengelhan Rahmi Koç Müzesi bulunan Erimtan Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından denetleniyor.

Müze müdürü Nazan Gezer, HaberNeDiyor.com’un sorularını yanıtladı

Müzenin müdürlüğünü 2016 yılından sürdüren Nazan Gezer ile, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ne dair keyifli bir sohbet ettik. Gezer, müzenin yapılma fikri ve müzenin Ankara Kalesi ile olan bağını, bu keyifli röportajda anlatıyor…

Müzenin mimarisi hakkında Gezer, tarihi dokunun korunarak müzenin inşaatının yapıldığını, Ayşen Savaş, Can Aker ve Onur Yüncü’den oluşan bir mimar grubunun müzenin tasarımını yaptığını belirtti. Müze bünyesinde, Yüksel Erimtan’ın koleksiyonunun bulunduğu 1925 tane tescilli arkeolojik eserin bulunduğunu belirten Gezer, tüm koleksiyonerlerin bir araya gelebileceği bir müze fikriyle yola çıkıldığından söz ediyor.
 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım konusunda destek verdiğine dikkat çeken Gezer, Ankara Kalesi’nin ulaşım konusunda zor bir yer olduğunu belirtti. Gezer, belediyenin ring seferleri düzenlemesiyle müze ziyaretlerinde bir artış olduğunu söyledi.
M.Ö. 3000 ve M.S.300 yılları arasındaki eserlerin yer aldığı koleksiyon hakkında konuşan Gezer; Roma, Urartu, Hitit ve Bizans dönemlerine ait eserlerin yer aldığı koleksiyonu anlattı. Müzede sergilenen en değerli ve tarihi en eski olan parçanın ise altın bir sikke olduğunu ve o sikkenin sadece Erimtan Müzesi’nde sergilendiğini belirtti.

Gezer, “Raffaello” sergisinin, müzeye ziyaretleri arttırdığını söyledi

Pandemi döneminde müzede düzenlendikleri etkinliklerin bir çoğunu fiziki olarak yapamadıklarını belirten Gezer, atölyelerini dijitale taşıdıklarını, yazın bazı etkinliklerini müze bahçesinde düzenlediklerini belirtti. Sergilere ve müzeye sınırlı sayıda ziyaretçi geldiğini belirten Gezer, müzeye giriş çıkışlarda tüm sağlık koşullarının alındığını söyledi. Ayrıca Gezer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı ‘Sanal Müze’ uygulamasına dahil olduklarını da müjdeledi.

İtalya Büyükelçiği aracılığıyla İtalya Dışişleri Bakanlığı ve Raicom’un dünya çapında düzenlediği "Raffaello Opera Omnia” sergisinin, müzeye ilgiyi artırdığını belirten Gezer, serginin 14 Mart’a kadar Erimtan Müzesi’nde gezilebileceğini de hatırlattı. 

Röportaj: Deniz Ali Tatar / Kamera & Montaj: Yücel Karaduman

Yorumlar (0)