Hattuşa'da eşsiz keşif

Çorum'a bağlı Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşa Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılarda, yaklaşık olarak 2 bin 800 senelik olduğu öngörülen fil dişi süsleme parçası bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 13.11.2023, 23:20 27.11.2023, 12:55 topcu
Hattuşa'da eşsiz keşif

Hititlerin başkenti olan Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'a bağlı Boğazkale ilçesinde 1906 senesinde başlayan arkeolojik kazı faaliyetleri, 2006 senesinden beri Almanya Arkeoloji Enstitüsü adına Prof. Dr. Schachner başkanlığında sürdürülüyor. 

Kazıların 117. senesinde antik kentin 'Büyük Kale' adlı bölgesinin kuzeybatı yamacında, Demir Çağı'nın sanat yapısına ilişkin bilgi verebilecek bir eser gün yüzüne çıkarıldı.

Yaklaşık olarak 10 santimetre genişliğinde, 30 santimetre uzunluğundaki fil dişi parçada, parlak bir zemin üzerine çizilen bir sfenks (hayvan vücutlu, insan başlı heykel), iki yaşam ağacı ile bir aslan figürü bulunuyor.

Üzerindeki tabaka sebebiyle figürleri uygun ışık şartlarında görülebilen parçaya ilişkin bilimsel faaliyetler sürüyor.



Ahşaptan mobilyanın süsü ya da ahşap kutu olduğu düşünülüyor

Prof. Dr. Andreas Schachner, basın mensuplarına, eserin pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Hattuşa Ören Yeri'ndeki Demir Çağ katmanında olduğunu ifade etti.

Çok iyi korunmuş parçanın yaklaşık olarak 2 bin 800 senelik olduğunu kaydeden Schachner, "Kendi zamanında büyük olasılıkla ahşaptan mobilyanın süsü ya da bir ahşap kutu olarak eklenmişti. Eser, sol ve sağ tarafından kırık, alt ve üst tarafı orijinal haliyle elimizde. Yani çok daha uzun olduğunu tahmin etmek mümkün." diye konuştu. 

Schachner, parçanın önemine dair şunları aktardı:

"Bu eser, Boğazköy için eşsiz bir eser. İlk defa bu denli yoğun, bu denli güzel işlenmiş bir sahne ile süslenmiş bir eserle karşılaşıyoruz. Demir Çağ olarak Boğazköy'de geniş kapsamlı kazılar gerçekleştirildi fakat bu denli teferruatlı bir eser hiç karşımıza çıkmamıştı. Hem üslup hem kullanılan ikonografi hem de sahne bakımından onunla Boğazköy'ün kendi döneminde, yani milattan evvel birinci binde Güneydoğu Anadolu ile olan ilişkilerini, Yunanistan'a olan sanatsal ilişkilerini çok daha iyi ortaya koymak mümkün."

Eserin kendi zamanına dair önemli ipuçları verdiğinin altını çizen Schachner, "Böylesine bir eser varsa buranın artık ufak bir kasaba değil, çok daha önemli, belki bir kuvvet merkezi olduğunu ifade etmemiz de mümkün oluyor. Çünkü evvelki senelerde bir başka keşif ile yaptığımız değerlendirmede, hiyerarşik bir toplumsal yapıya mı yoksa karmaşık bir toplumsal yapıya mı işaret ettiğini dile getirmemiz mümkün oluyor. Yavaş da olsa o dönemin toplumsal statülerine dair çok daha iyi bilgi edinmemiz mümkün hale geliyor." dedi. 

Objenin tüm kazı ekibini heyecanlandırdığını vurgulayan Schachner, "Bu eseri bulduğumuzdan dolayı çok heyecanlıyız ve mutluyuz. O dönemlerin sanatı hakkında bize bilgi veren ilk defa böyle bir eserle karşılaşıyoruz. Gerçekten de çok önemli bir obje." şeklinde konuştu.

Schachner, bilimsel faaliyetleri bitirdikten sonra eserin Boğazköy Müzesi'nde sergileneceğini de sözlerine ilave etti. 

Yorumlar (0)