Hatay’ın ‘Küncülü Helva’sı, yalnızca Ramazan’da tadıma sunuluyor!

Yemek denilince akla gelen ilk şehirlerden olan Hatay’da, sadece Ramazan ayında sofralara giren Küncülü Helva, oldukça dikkat çekiyor. Yalnızca Ramazan ayında üretilen ve satışa sunulan Küncülü Helva, vücudu dengelemeye yarıyor.

KÜLTÜR-SANAT 27.04.2021, 11:29 28.04.2021, 09:32
Hatay’ın ‘Küncülü Helva’sı, yalnızca Ramazan’da tadıma sunuluyor!

Türkiye’de gastronomi dendiği zaman akla gelen ilk üç şehirden olan Hatay, Ramazan sofralarında ünlü bir tatlıyı ağırlıyor. Vazgeçilmez bir lezzete sahip olan ‘Küncülü Helva’, yalnızca Ramazan ayında satışa sunuluyor ve Hatay sofralarını renklendiriyor. Vücudu dengelemek gibi bir işlevi de olan Küncülü helva, özellikle 2021 yılında daha çok rağbet görmeye başladı.



400 yıllık bir geçmişe sahip

İçerisinde çöven otu, tahin, küncü susamı ve şeker bulunduran helva, bu dört ürünün karıştırılmasıyla üretiliyor. 400 yıllık bir tarihi olan helvanın üretim yeri ise, Hatay’da bulunan Uzun Çarşı. Yalnızca çarşıda bulunan bir aile tarafından üretilen helva, bu yıl oldukça talep almaya başladı. Helvanın sadece Ramazan ayında yapıldığını belirten ve tatlının yaratıcılarından olan Şahap Fansa, küncü helvasının geleneksel bir helva olduğunu ve Hatay’da binevi Ramazan’ı simgelediğini söylüyor.  Küncülü helva çıkınca tüm çarşı esnafının Ramazan ayının geldiğini hatırladığını anlatan Fansa, helvanın yapımının ramazandan bir gün önce başladığını ve herkesin o gün itibariyle bir anda çocukluğuna döndüğünü söylüyor.



Helvayı yapmayı eniştelerinden öğrendiğini söyleyen Fansa, eniştelerinin de babasından öğrendiğini ve tarihinin 400 yıllık olduğunu belirtti. Helvanın içinde mide dostu olan çöven kökü olduğunu söyleyen Fansa, Osmanlı’dan bu yana şifa amaçlı tatlının tüketildiğini söylüyor. Tatlının Ramazan ayında tüketilmesinin nedeni hakkında ise Fansa, Ramazan’da oruç tutulduğu için vücuttaki kan ve şeker oranının dengede tutulması için tüketildiğini söyledi. Geçen yıla göre ilginin daha çok arttığını söyleyen Fansa, sipariş sırasının bir anda arttığını ve talebin yükseldiğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)