Hasankeyf'teki ters üçgen süslemeli mezar taşlarının sırrı

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesindeki ters üçgen süslemeli mezar taşlarının ilçeye özgü olduğu düşünülüyor.

KÜLTÜR-SANAT 22.09.2021, 01:26
Hasankeyf'teki ters üçgen süslemeli mezar taşlarının sırrı

Tarihi Hasankeyf ilçesinde kazı faaliyetleri Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal başkanlığında 6 sanat tarihçisi, antropolog, arkeolog, 4 stajyer ve 2 restoratörle sürdürülüyor.

Hasankeyf Kazı Başkanı Doç. Dr. Zekai Erdal, basın mensuplarına, kazı çalışmalarının tarihi yerleşkedeki Büyük Saray ve etrafında sürdüğünü dile getirdi.

Roma döneminden de eski

Hasankeyf Kalesi'nin bilimsel yayımlarda Roma döneminden bugüne dek kesintisiz bir geçmişinin olduğunu bildiren Erdal, tarihi yerleşkenin civarında bulunan 12 bin senelik Hasankeyf höyüğünün bulunmasının Roma döneminden evvel de bir yaşamın olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Büyük Saray'ın doğusunda bulunan duvarların önünde yer alan ve 1820'lerden bugüne dek ulaşmayı başaran mezarlarda derine doğru bir çalışma yapıldığını dile getiren Erdal, böylece Büyük Saray duvarını gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

"Hasankeyf'ten başka yerde görmedik"

Mezarlıkların ayak şahidesi, baş şahidesi veyahut tek şahide şeklinde olduğunu fakat Hasankeyf'te gerçekleştirdikleri çalışmalarda ilçeye özgü bir mezar taşı bulduklarını anlatan Erdal, şöyle konuştu:

"İlçeye özgü olarak pehle taşlarının ortasında kulak benzeri, üçgen bir çıkıntı olduğu örneklerde görülüyor. Söz konusu çıkıntıların bazıları sade olduğu gibi süsleme örnekler de karşımıza çıkıyor. Bu mezar tipi ilçe çevresinde köklü bir mazisi olan Bitlis, Ahlat, Diyarbakır, Silvan, Siirt yöresindeki mezarlıklarda ve bölgede yaptığımız incelemelerde bulunmamaktadır."

İlçede keşfedilen farklı yapıdaki mezar taşlarını bölgedeki uzman bilim insanlarıyla paylaştıklarını söyleyen Erdal, bu mezar tipolojisinde bir mezar taşının günümüze dek tespit edilmediğinin altını çizdi.

Erdal, "Bulduğumuz mezar taşlarının tipolojisini sorduğumuzda hocalarımız da bu tarz bir mezara günümüze dek Anadolu'nun diğer yerlerinde denk gelmediklerini söylediler. Buna paralel olarak bu pehle taşındaki çıkıntının, mezar tipolojisinin, mezar taşlarının Hasankeyf'e özgü olduğunu söylememiz yerindedir." şeklinde konuştu.



Yorumlar (0)