Hangi döneme ait olduğu bilinmiyor: Kazı çalışması başlatıldı

Van'a bağlı Erciş ilçesinde bulunan Zernaki Tepe'de ızgara planlı tarihi kent kalıntısının hangi medeniyetlere ve döneme ait olduğunu belirlemek maksadıyla kazı çalışması başlatıldı.

KÜLTÜR-SANAT 08.10.2021, 00:26 08.10.2021, 18:02
Hangi döneme ait olduğu bilinmiyor: Kazı çalışması başlatıldı

İlçeye bağlı Yukarıışıklı Mahallesi üzerindeki 270 hektarlık alanda 20 kişiden oluşan ekiple başlatılan kazılarda, yaklaşık olarak 2,5 kilometre uzunluğunda ve 1,5 kilometre genişliğindeki antik kentin turizme kazandırılması öngörülüyor.

Van Müze Müdürü Erol Uslu'nun başkanlığında, Van YYÜ'den (Yüzüncü Yıl Üniversitesi) Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun bilimsel danışmanlığında yürütülecek olan çalışmalarla, kentin tarihine ışık tutacak yeni bulguların gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor. 

"Literatürde büyük oranda değişiklik olabilir"

Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bilimsel yayımlarda bahse konu alanın Urartu döneminden Sasani dönemine değin farklı uygarlıklarca inşa edildiği noktasında farklı düşüncelerin öne sürüldüğünü dile getirdi.

Hedeflerinin bu fikirlerden hangisinin doğru olduğunu belirlemek olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Buradaki kalıntılar bölgedeki ilk ızgara planlı yapıya sahip. Bu yapı eğer Urartular tarafından yapılmışsa doğudan batıya doğru bu geleneğin yayıldığı gün yüzüne çıkacak. Urartulara ait değil ise daha sonra yapılmışsa da burada olması sebebiyle ızgara plan önem arz ediyor. Bu plan şeması eğer ki Urartular tarafından yapılmışsa, bilinen ilk ızgara planlı yapıdan yaklaşık 250 sene daha evveline ait olma durumu ortaya çıkacak. Literatürde büyük oranda bir değişiklik olacak. Bu sebeple Anadolu arkeolojisi yönünden de ilkleri yaşamış olacağız. Burada gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda Urartu dönemine ait olan çanak çömlek parçalarına denk geldik. Urartuların bölgede yaşamı hususunda herhangi bir sıkıntımız yok. Fakat burayı inşa edenler Urartular mı, onun sorusunun yanıtını arıyoruz. Eğer Urartular burayı yapmışlarsa hem duvar yapma tekniğinde ilk defa kırlangıç tekniğini kullanan hem de ızgara planı bölgede uygulayan ilk uygarlık olarak literatüre geçecek."

"Gizemini çözeceğiz"

Van Müze Müdürü Erol Uslu da bölgede yapılacak çalışmalarla Zernaki Tepe'nin gizemini çözerek hangi medeniyetlere ait olduğuna ilişkin net bilgiye sahip olmak adına çalışma başlattıklarını kaydetti.

Önümüzdeki senelerde devam edecek bilimsel çalışmalar neticesinde bölgede ender olarak görülen ızgara planlı yapıların özelliklerinin gün yüzüne çıkarılacağına işaret eden Uslu, şöyle devam etti:

"Hangi medeniyetlerin burada yaşadığının tespitini yapmak, bunları belgelemek ve bunları gelecek jenerasyonları sağlıklı bir şekilde aktarmak için kazı faaliyetlerine başladık."

































Yorumlar (0)