Günahı olanların geçemeyeceğine inanılıyor

'Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 751. Yılı Etkinlikleri' çerçevesinde yurt dışı ve içinden Nevşehir'e bağlı Hacıbektaş ilçesine gelenler, Alevi Bektaşi inancında kutsal sayılan bölgeleri ziyaret ediyor. Ziyaretçiler, günahı olan insanların geçemeyeceğine inanılan 'delikli taş'tan geçmeye çalışıyor.

KÜLTÜR-SANAT 16.08.2022, 21:47 17.08.2022, 17:41
Günahı olanların geçemeyeceğine inanılıyor

Hafta boyunca devam edecek olan etkinlikleri izlemek ve ziyaretlerde bulunmak için gelenlerin yoğunluk meydana getirdiği ilçede, Hacı Bektaş Veli Külliyesi'ndeki türbe ve müzelerde dua edilip, kutsal olarak görülen Aslanlı Çeşme'den su içiliyor.

Hacı Bektaş Veli'nin, Çilehane dolaylarında inzivaya çekilerek ibadet ettiği kaydedilen mağarayı da ziyarette bulunanlar, günahı olan insanların geçemeyeceğine inanılan 'delikli taş'tan geçerken, 'Beştaş' bölgesinde topladıkları taşları üst üste diziyor ve dilek ağacına kumaş bağlayarak dileklerinin gerçekleşmesi amacıyla dua ediyor.

'Delikli taş'tan geçenler mutlu oluyor

Yurttaşlardan Caner Tok, basın mensuplarına, Almanya'dan yaz tatilini geçirmek için geldiklerini, programlarına Hacıbektaş'ı da eklediklerini ifade ederek, "Buraları da görmeden gitmek istemedim. Etkinliklere iştirak ettik, türbe ve müzeleri ziyarette bulunduk. Delikli taşa geldik fakat sıra çok olduğundan ötürü tecrübe edemedik." dedi. 

Ailesiyle birlikte İzmir'den Hacıbektaş'a gelen Serpil Ergün ise "Buranın manevi değeri bizim için çok kıymetli. Dilek diledik ve delikli taştan geçtik. Mutluluk, huzur ve sağlık istedik." şeklinde konuştu. 

Sertal Ergün, Alevi Bektaşi inancında manevi değeri olan alanları gezdiğini ifade ederek, "Günahı çok olanın geçemediği söyleniyor fakat biz hemen geçtik." dedi. 

"12 gün oruç tuttuk"

İstanbul'dan çocuklarıyla birlikte gelen Arife Türkmenoğlu ise Hacı Bektaş Veli'nin hayat sürdüğü topraklarda olmanın sevinç ve heyecanını yaşadığını söyleyerek, şu ifadelere yer verdi:

"Aleviler olarak geleneksel ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. 12 gün oruç tuttuk, lokma yaptık. Dedemiz bizi namaza durdurdu. Çilehaneye gittik. Beştaş'ta dua ettik. Türbeyi ziyarette bulunduk. Alevilerin kültürü ve ibareti bu."

Yorumlar (0)