Gümüşhane’de yaşatılan Dölek Güveci geleneği, Ramazan ayında ilgi gördü!

Gümüşhane’de alınmış onuncu coğrafi işaretli ürünü olan ve anadan kıza aktarılan bir gelenek haline gelen Dölek Güveci, yaşatılmaya yaşatılıyor. Toprak kapta pişirilerek hayata kazandırılan Dölek Güveci, özellikle ramazan ayında oldukça ilgi çekmeye başladı. 

KÜLTÜR-SANAT 22.04.2021, 16:38 23.04.2021, 18:19
Gümüşhane’de yaşatılan Dölek Güveci geleneği, Ramazan ayında ilgi gördü!

Neredeyse asırlık bir geçmişe sahip olan ve günümüzde de yaşatılmaya çalışılan Dölek Güveci geleneği, Gümüşhane’de Ramazan ayının gelmesiyle beraber yoğun bir ilgi görmeye başladı. Gümüşhane özelinde alınmış olan onuncu coğrafi işaret ürünü olan Dölek Güveci, ilk kez bir köyün kendi imkanlarıyla üretilmiş ve köydekilerin imkanlarıyla işaret almıştı. Yüzyıllar boyunca anadan kıza geçen bir gelenek haline gelen ve unutulmaya yüz tutulmuş Dölek Güveci, Gümüşhane’de yaşatılmaya çalışılıyor.



Dölek Güveci dışında başka ürünler de yapılıyor

Köyde bulunan ve birkaç farklı yerden alınan toprak örneklerinin karıştırılmasıyla yapılan güveçler,  bir makine olmadan yapılıyor. Köydeki kadınlar tarafından üretilen güveç kapların dışında vazo, sütlaç kabı, sürahi gibi ürünler de yapılıyor. Çamurun dönüştüğü ilginç ürünler, ayrıca dünyanın dört bir yanına da gönderiliyor. Dünyanın ve ülkenin bir çok yerine satılan Dölek Güveci ürünleri, yoğun bir ilgi görüyor. Gümüşhane ilçe merkezine 32 kilometrelik uzaklıkta bulunan bir köyde yapılan güveçler, sağlıklı olmasıyla da ilgi nedeni oldu. Şu anda yirmi hanede yapılan ve yapılma oranı düşen Dölek Güveci, içinde pişen yemeğe de ayrı bir lezzet katıyor.  



Atalardan kalan bir gelenek

Neredeyse 6 farklı noktadan toplanan toprakla güvençleri imal ettiklerini söyleyen Şamizer Çolak, güveç yapımının zorlu bir süreci olduğundan söz etti. Annesinden Dölek Güveci yapmayı öğrendiğini söyleyen Çolak, eskiden köylülerinde geçimini güven sayesinde sağladıklarından söz etti. Genelde yılın Nisan-Mayıs ya da Eylül-Ekim ayları arasında yapımı gerçekleşen güveçlerle ilgili Çolak, bunun bir ata geleneği olduğundan söz etti. Ramazan ayında ilginin yoğunlaştığını söyleyen Çolak, köye sonradan gelen kadınlara da Dölek Güveci yapmayı öğrettiklerini ve annelerin kız çocuklarına da öğrettiklerinden söz etti. Güveçler; Yüksekova’ya, Van’a, Trabzon’a, Erzincan’a, Giresun’a ve Türkiye’nin daha bir çok yerine satıldı.

Yorumlar (0)