Görüntüler Türkiye'den: 'Bocuk Gecesi' kutlandı

Edirne'ye bağlı Keşan ilçesindeki Çamlıca köyünde, Balkan geleneklerinden biri olan 'Bocuk Gecesi' kutlandı.

KÜLTÜR-SANAT 29.01.2023, 01:31
Görüntüler Türkiye'den: 'Bocuk Gecesi' kutlandı

Orta Çağ'dan kalan bir gelenek olduğu bilinen 'Bocuk Gecesi' kutlaması için çevre kentlerden ve ilçelerden çok sayıda kişi akşam saatlerinde Çamlıca köyüne ulaştı.



Köylüleri korkutmaya çalıştılar

Köyün meydanında etkinlik için hazırlanan alanda katılımcılar yüzlerine dehşet ve korku uyandıracak makyajlar yaptırdı.

Beyaz çarşaf giyerek yüzlerini boyayan gençler, sokaklarda yürüdü. Köyde gezen gençler pencerelere vurdu ve ev sakinlerini korkutmaya çalıştı. Ev sahipleri ise gençlere kabak tatlısı ve muhtelif ikramlarda bulundu.

Etkinlikte konser, söyleşi ve sahne gösterileri de gerçekleştirildi.



"Ortam harika"

Geceye katılanlardan Murat Akgül, basın mensuplarına, gelenekleri yaşattıklarını ve eğlendiklerini kaydederek, "Çamlıca köyüne geldik. Bu eğlenceye biz de ortak olmak istedik. Harika bir gece." diye konuştu.

Samsun'dan geldiğini söyleyen Yasir Keski, Bocuk Gecesi'ne ilk defa katıldığını ve çok etkilendiğini ifade etti. 

Etkinliğin apayrı bir güzelliği olduğunu aktaran Keski, "Karım çok merak ediyordu, onun yoğun ısrarları sebebiyle geldik ve eğlenceli bulduk. Soğuk havaya karşın çok sayıda insan buraya geldi. Yüzümüze makyaj yaptırdık. Ortam harika." şeklinde konuştu.



"İlgi çekici"

Başkent Ankara'dan geldiğini belirten Neslihan Gölgedar, Bocuk Gecesi'nin ritüellerini harfiyen yerine getirerek yüzene makyaj yaptığını ve köylüleri korkuttuğunu ifade etti.

Grup olarak megakent İstanbul'dan geldiklerini kaydeden Neşe Kumkale ise etkinliğin tüm yönleriyle ilgi çekici olduğunu vurguladı.



"Bocuk geliyor..."

Kış mevsiminin en soğuk gecesinde kutlanan gelenekte her evde muhakkak kabak pişiriliyor, buna ek olarak kar suyunda haşlanmış badem, çekirdek, ayva, armut, mısır, kuzinede fırınlanmış ceviz ve yer fıstığı yeniliyor. Aile halkı, akrabalar ve komşuların iştirak ettiği gecede çarşaflara sarınanlar, komşularını "Bocuk geliyor..." diyerek korkutmaya çalışıyor. 



En soğuk gece seçiliyor

'Bocuk' diye isimlendirilen varlığın beyazlar içerisinde ve insan görünümünde dolaştığı, 'Bocuk karısının' kabak pişirilen eve gelip kötülük yapmayacağı düşünülüyor.

Geleneğin, kış aylarındaki en soğuk gecenin bir simgesi olduğu ve bu gecede suya atılan tahtanın sabah saatlerinde su üzerinde donmuş halde bulunması durumunda o evdekilerin sene boyunca güçlü, dayanıklı ve sağlıklı kalacağına inanılıyor.

Yorumlar (0)