Göbeklitepe'den daha eski olabilir: Kahin Tepe

Kastamonu Valisi Avni Çakır, Kahin Tepe'nin arkeologlar tarafından ortaya çıkarılmasıyla ikinci bir Göbeklitepe olma yolunda hızla yol katettiğini belirtti.

KÜLTÜR-SANAT 27.10.2020, 23:02 01.11.2020, 21:04
Göbeklitepe'den daha eski olabilir: Kahin Tepe

Kastamonu'nun Araç ilçesinde bulunan Kahin Tepe'de 2018 yılında başlatılan arkeolojik çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Kazıya, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Nurperi Ayengin danışmanlık ediyor. Arkeolojik çalışmalarda Akeramik Neolitik döneme ait öğütme taşı ve süs eşyası gibi yapılar bulundu.

"Kastamonu tarihi açıdan önemli bir il"

Kastamonu Valisi Avni Çakır, arkeolojik çalışmaları yerinde inceleyerek, Nurperi Ayengin ile bilgi alışverişinde bulundu. Vali Çakır, tarihi yapılara tanıklık ettiklerini söyleyerek, "Kastamonu ilimiz tarihi ve kadim bir il. M.Ö. 2-3 binli yıllara kadar uzanan bir yaşam merkezi. İnşallah Kahin Tepe'de devam etmekte olan kazı çalışmalarının sonucu, medeniyetlerin beşiği olan şehrimizin tarihinin belki de Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden bir tanesi olduğunu gün yüzüne çıkaracaktır." dedi.

"Yeni bir Göbeklitepe olabilir"

Kahin Tepe'nin ikinci bir Göbeklitepe olma yolunda hızla ilerleyeceğini ekleyen Vali Çakır, "Göbekli Tepe ile birlikte Anadolu'da yerleşim geçmişi 10 bin yıl öncesine kadar dayandı. Burada bulunan yapıların Göbekli Tepe'den daha önce yapıldığını düşünüyoruz. Buradan elde edilen deneyim ile Göbekli Tepe'nin yapıldığına ve Kahin Tepe'de medeniyetin 10-12 bin yıl önce yerleştiği yönünde önemli bulgular var. Burada çalışan arkadaşlarımız Kültür Bakanlığı'mızın ve DSİ'nin destekleri ile bu çalışmaları sürdürüyorlar. İnşallah buluntuların gün yüzüne çıkmasıyla burası da ikinci bir Göbekli Tepe olacaktır." diye konuştu.

"Akeramik Neolitik dönemi gün yüzüne çıkarttık"

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Nurperi Ayengin ise, "Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda Karadeniz'in bilinmeyen Akeramik Neolitik dönemini gün yüzüne çıkarttık. Karadeniz'de daha önce böyle bir dönem olup olmadığı bilinmiyordu. İlk kez bu yerleşimde bunu görmüş olduk. Bu kültürü Göbekli Tepe, Nevali Çori, Çayönü gibi yerleşimlerden biliyorduk ama Karadeniz'in Akeramik Neolitik dönemini ile ilgili hiçbir şey bilmiyorduk. Kahin Tepe'nin bir tapınma alanı ve toplanma alanı olduğu kanaatindeyiz. Söz konusu dönemde insanlar hayvanlara tapıyorlardı. Burası gerçekten de Anadolu tarihi ve dünya tarihi için oldukça önemli bir yerleşim yeri." söyleminde bulundu.

Yorumlar (0)