Göbeklitepe'den daha eski...

Mardin'in Dargeçit ilçesinde yer alan Boncuklu Tarla'da, Göbeklitepe'deki bulguları destekleyen ve Göbeklitepe'nin bin yıl daha öncesine giden bazı bulgular olduğu düşünülüyor.

KÜLTÜR-SANAT 28.01.2020, 16:22
Göbeklitepe'den daha eski...

Mardin'de bulunan Boncuklu Tarla, tarihte Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı'nın da aralarında bulunduğu 25 medeniyetin ev sahibiydi. 

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazıların 3'üncü sezonu da bitti. Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed İkbal Saylık, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş, Dr. Öğretim üyeleri Ergül Kodaş, Bülent Genç ve Zekai Erdal, çok önemli bulgular içerdiği tahmin edilen Boncuklu Tarla'da incelemeler yaptı. Özcoşar, bu çalışmanın arkeologlar ve eski çağ tarihçileri tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Çalışmanın yürütüldüğü bölgeler arasında Boncuklu Tarla'nın da yer aldığını söyleyen Özcoşar, bu alanın insanlık tarihi ile ilgili yeni bilgiler ve bulgular içerdiğini açıkladı.

İlk yerleşik alanlardan...

Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Göbeklitepe'nin bu anlamda uyandırdığı heyecana değinerek şunları söyledi:

"Boncuklu Tarla'daki kazı alanı tam olarak da Göbeklitepe'deki bulguları destekleyen, hatta ondan bin yıl daha öncesine giden bazı bulgular içeriyor. Bu yönüyle aslında ilk yerleşik hayata geçenlerin inançlı insanlar olduklarını ispatlayan bir bulgu olarak değerlendirmek mümkün. Bunun üzerinden değerlendirdiğimizde aslında bulunduğumuz bölge insanlığın ilk yerleşik alanlarından biri olması, buraya yerleşen ilk insanların inançlı olduklarını göstermesi açısından önemli bir alan."

Benzerlikler var

Göbeklitepe ile Boncuklu Tarla arasında bir karşılaştırma yapıldığında benzer noktalar olduğuna vurgu yapan Özcoşar, "Bulunduğumuz alan Göbeklitepe'den bin yıl daha eski olabilecek bazı bulguları içeriyor. Dolayısıyla Göbeklitepe'den daha eski bir yapının, daha kadim bir yapının yanında duruyoruz şu anda. Öyle bir farktan da bahsedebiliriz." diyerek farklılığa da değindi.

"Yeni bir kilit noktası"

MAÜ Arkeoloji bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ergül Kodaş da, 2017'den beri Boncuklu Tarla'da yürütülen kazı çalışmalarının bilimsel başkanlığını yürüttüğünü ifade ederek şu ifadeleri paylaştı:

"Boncuklu Tarla ilginç bir yerleşim yeri. Milattan önce 11 bin ile 12 binlere giden tabakaları ile başlayan ilk yerleşik hayat. Yerleşim yerinde birçok ev ve konutun yanı sıra mezarlar ve özel binalar ile tapınak olarak isimlendirilen birçok özel yapı da açığa çıkarıldı. Yukarı Dicle havzasının, kuzey Mezopotamya'nın yerleşik hayata nasıl geçtiği, avcı toplayıcı hayattan besin üretim tarzına nasıl geçildiği, kültürel, dini yapıların nasıl bir değişime uğradığı gibi birçok noktada bize bilgi vermesi açısından yeni bir kilit noktası."

Kodaş da alanda Göbeklitepe ile benzer binaların bulunduğunu, yer yer bazı yapıların Göbeklitepe'den de eskiye dayandığını vurgulayarak, "Kamusal alan, tapınak, dini mekân dediğimiz binaların daha eskiye giden örneklerini Boncuklu Tarla'da tespit ettik." sözlerini kaydetti.

Ergül Kodaş, sürdürülmesi hedeflenen kazı çalışmalarıyla yeni bulgulara ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

Yorumlar (0)