Gizemli kent 'Thera' gün yüzüne çıkıyor

Anadolu’nun yerlisi olan Karia halkının kültürünü en iyi şekilde yansıtan antik kentlerden biri olduğu düşünülen Muğla'ya bağlı Ula ilçesindeki Thera Antik Kenti'nde ilk kez kazı çalışması başladı. Kazı çalışmalarında öncelikli olarak tapınak ve tiyatro yapıları ortaya çıkarılacak.

KÜLTÜR-SANAT 23.08.2021, 23:23 25.08.2021, 11:25
Gizemli kent 'Thera' gün yüzüne çıkıyor

250 dönümlük bölgede kaya mezar, oda mezar, tiyatro, kutsal alan, anıt mezar, Kybela anıtı yapısı bulunan Thera Antik Kenti'nde, Muğla Müze Müdürlüğü Başkanlığı, Muğla Valiliği YİKOB (Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı) desteği ve Ula Belediyesi'nin sponsorluğunda Doç. Dr. Abdülkadir Baran ve ekibince kazı çalışmaları başladı.

İlk kez kazı çalışması yapılıyor

2011 senesinde yine Doç. Dr. Abdülkadir Baran tarafından Thera Antik Kenti'nde yüzey temizliği yapılmış ancak kazı çalışmaları gerçekleştirilmemişti. Vali Orhan Tavlı ve Ula Belediye Başkanı Özay Türkler'in girişimleri ile Karia kültürünü en iyi şekilde yansıtan Thera Antik Kenti'nde ilk kez kazı çalışması yapılmaya başlandı.

Öncelikli çalışma alanı belirlendi

Milattan önce 4. yüzyılda inşa edilmiş olduğu tahmin edilen antik kentte öncelikli olarak tiyatro gün yüzüne çıkarılacak.

Tiyatro ile birlikte antik tiyatroya yakın olarak yer alan tapınak yapısı kazı ekibince öncelikli çalışma alanı olarak belirlendi.

Kaçak kazıcılar zarar verdi

Ula ilçe merkezine 5 kilometre, Muğla merkez ilçe Menteşe'ye ise 12 kilometre mesafede bulunan antik kent, oldukça geniş bir araziye sahip. 250 dönümden büyük bir bölgeye yayılan kent merkezi ise Okkataş olarak tanınan kayalık tepenin güney yamacında bulunuyor.

Akropolis'te olası tapınak ve anıt yapıları bulunan antik kentte sur duvarı bölümleri, çok sayıda tapınak, mekan kalıntısı, agora, tiyatro ve mezar anıtı kaçak kazıcıların faaliyetlerinin ardından görülebilir vaziyete gelmiş durumda.

Geçtiğimiz sene salgın döneminde Thera Antik Kenti'nin tiyatrosu kaçak kazıcılar tarafından patlayıcı madde ile patlatılmış ve güvenlik güçleri tarafından yakalanmıştı.

'Thera' ismi verildi

Antik kentin adı hususunda farklı tartışmalar yapılmış olmakla birlikte Thera olarak tanımlanması 2000'li senelerde Fransız bilim insanlarınca yapılmıştı. Ardından bölgede yüzey araştırmaları gerçekleştiren Doç. Dr. Abdulkadir Baran tarafından da kentin Thera olarak tanımlanabileceği görüşüne varılmıştı.















Yorumlar (0)