Gizemini hala koruyor: "Beni izliyormuş gibi hissediyorum"

Mısır'ın Minya şehrinde yer alan, çevresi dağlarla kuşatılmış olan, mumyalanmış vaziyette yüzlerce 'kutsal hayvanın' bulunduğu yaklaşık olarak 2.350 senelik hayvan mezarlığı hala gizemini koruyor.

KÜLTÜR-SANAT 29.01.2022, 22:15
Gizemini hala koruyor: "Beni izliyormuş gibi hissediyorum"

Mısır Turizm Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda, başkent Kahire'nin güneyinde bulunan Minya şehrinin Tuna el-Cebel bölgesinde kutsal babunlar ve ibis kuşlarının mumyalandıktan sonra defnedilmesi için kayaya oyulmuş yeraltı mezarları mevcut.

'Ölüler Kenti' olarak adlandırılan ve milattan evvel 350-300 seneleri arasında inşa edildiği öngörülen yeraltı mezarlığı, 1932'de Mısırlı arkeolog Sami Cebera tarafından bulundu.

26'ıncı Firavun'a kadar dayanıyor

Dört farklı bölümden meydana gelen ve en eski kısmının 26'ıncı Firavun hanedanlığına kadar dayandığı öngörülen yeraltı mezarlığı, içerisinde mumyalanmış çok sayıda kutsal tapınak ibis kuşu ve babun (maymun) mezarına ev sahipliği yapıyor.

Mezarlıkta oyulmuş olan kayalarda hayvanların adları, türleri, ölüm sebebi ve sahiplerinin adının da yer aldığı kaydediliyor. Öte yandan, Eski Mısır döneminde kutsal ibis kuşu öldürmenin cezasının idam olduğunu belirtildi.



"Sanki beni izliyor gibi hissediyorum"

Bölgeyi ziyarette bulunan Emira İbrahim, "Burayı sosyal medyada gördüm ve çok merak ettim. Mezarlığı ve buradaki kutsal hayvanları araştırdım. Burası gerçekten harika bir yer. Mumyalanmış babunlara bakınca sanki gözlerini bana dikmiş de beni seyrediyormuş gibi hissediyorum." dedi. 



20 senede gün yüzüne çıktı

'Ölüler Kenti' olarak da bilinen Tuna el-Cebel bölgesi, 1932'de Mısırlı arkeolog Sami Cebera tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmaları ise Kahire Üniversitesi'nin de desteğiyle 1932-52 seneleri arasında yaklaşık olarak 20 sene sürdü.

Bölgede eski Mısırlılarca kutsal görülen mumyalanmış hayvanların yer aldığı yeraltı mezarlığının yanı sıra, milattan evvel 4'üncü yüzyıl ile milattan sonra 2'inci yüzyıla kadar dayanan 39 farklı mezarlık da bulunuyor.





















































Yorumlar (0)