Gemilerin rehberi 164 senelik Ahırkapı Feneri restore ediliyor 

164 senedir İstanbul Boğazı’ndaki gemilere rehberlik eden Ahırkapı Feneri’nin restorasyon işlemi başladı. Fener, eski doğal görüntüsüne kavuşturulduktan sonra Mart 2022 itibarıyla tekrar kullanıma açılacak. 

KÜLTÜR-SANAT 16.09.2021, 13:16 17.09.2021, 09:09
Gemilerin rehberi 164 senelik Ahırkapı Feneri restore ediliyor 

İstanbul Boğazı’ndaki gemilere rehberlik etmesi amacıyla Sultan Abdülmecid döneminde, 1857 senesinde yaptırılan ve 16 deniz mili uzaktan ışığı görülebilen tarihi Ahırkapı Feneri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlandı. 



Restorasyon aylardır devam ediyor 

Deniz seviyesinden 36 metre yükseklikte bulunan ve İstanbul Boğazı’nın güney girişinde yer alan fener, 164 senedir gemilere rehberlik etti. Geçirdiği çeşitli onarımlar ile günümüze kadar gelen fenerin her bir parçası, aslına uygun olarak restore edilecek. Uzmanlar tarafından üzerinde titizlikle çalışılan tarihi fenerin restorasyonu Ocak 2021’de başladı.  



İşlemlerin büyük kısmı tamamlandı 

Mart 2022’de projenin biteceğini öngören Yapı İşleri Şube Müdürü ve İnşaat Mühendisi Nilgün Yanık, daha önceki onarımlarda fenerin iç ve dış duvarların birkaç kat boya sürüldüğünü ve bu haliyle eserin, orijinalinden uzaklaştığını aktardı. “Biz de burada sıcak su püskürtme yöntemiyle iç ve dış yüzeylerde boyaları temizledik. Ardından düşük basınçlı kurulama ile iç ve dış duvarları tamamıyla boyadan ve özgün olmayan malzemeden temizledik. Ahırkapı Feneri, ilk yapıldığı gündeki kavisli kesme taş görüntüsüne çok yakında kavuşacak. Fener kulesinde de güçlendirmeler yapılacak.” açıklamasında bulundu. 













Yorumlar (0)