Geçmişten gelen tanrıça heykeli, büyüklüğüyle dikkat çekti!

Kayseri şehir merkezine yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta bulunan Kültepe’de, 4 bin yıl öncesinde daha büyüğü olmayan bir eser bulundu. Eski Tunç Çağı’na ait olan ve kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkan tanrıça heykeli, arkeoloji dünyasında şaşkınlık yarattı…

KÜLTÜR-SANAT 23.11.2020, 10:23 23.11.2020, 17:29
Geçmişten gelen tanrıça heykeli, büyüklüğüyle dikkat çekti!

Kayseri’de 6 bin yıl öncesine tarihi uzanan Kültepe Tabletleri’nde, Eski Tunç Çağı’na ait olduğu düşünülen bir eser bulundu. 2015’te UNESCO’nun ‘Dünya Belleği’ listesine alınan ve dünyanın ilk ticaret merkezi olduğu düşünülen Kültepe’de, tanrıça heykeli bulundu. Heykelin Anadolu sınırları içerisinde bulunmuş olan en büyük heykel olduğu söyleniyor.


Kültepe’de yaklaşık 72 yıldan bu yana süren kazı çalışmalarını 2018 yılından bu yana sürdüren kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, her yıl Kültepe sürpriz bir eserle karşılaştıklarını belirtti. Koronavirüs salgını nedeniyle az sayıda arkeoloğun çalıştığını belirten Kulakoğlu, tanrıça heykelinin bulunduğu odada 20’ye yakın eserin bulunduğunu ve her yerin yanması sebebiyle çalışması zor bir ortam olduğunu sözlerine ekledi.
 


 

Tanrıça heykeli, 4 bin 200 yaşında


45 santimetre yüksekliğinde olan tanrıça heykeli, 4 bin yıl öncesinden kadar daha büyüğüne rastlanılmamış bir eser olmasıyla dikkatleri çekti. Eserin zayıf bir alçı taşı olan jipsundan oluşturulmuş olduğunu belirten Kulakoğlu, suya ve neme karşı hassas bir yapı olduğundan ince bir temizlemeden geçerek müzeye konulacağını söyledi. Eserin 4 bin 200 yaşında olduğunu söyleyen Kulakoğlu, özel bir eserle karşı karşıya olduklarını ve Kültepe’ye özgü dini inançları da belirttiğini dile getirdi.

Yorumlar (0)