Gaziantep’te bulunan Hz. Ukkaşe Türbesi’nin restorasyonu tamamlanıyor!

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde bulunan Hazreti Ukkaşe Türbesi, yaklaşık dört yıldır restore ediliyor. Restorasyon işleminin sona gelindiği türbe, Hazreti Ukkaşe’ye yakışacak şekilde yenilendi. 2017 yılında başlayan çalışma, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde yürütüldü.

KÜLTÜR-SANAT 03.05.2021, 15:00 04.05.2021, 10:03
Gaziantep’te bulunan Hz. Ukkaşe Türbesi’nin restorasyonu tamamlanıyor!

Hazreti Ukkaşe Türbesi, yaklaşık dört yıllık restore çalışmasının sonunda tamamlanıyor. Gaziantep’in Nurdağı ilçesine bağlı Durmuşlar Mahallesinde bulunan türbe, restorasyonun yanında çevre düzenlemesine de uğradı. Restore çalışmalarının sonuna gelindiği türbede, son nokta konulacak.



Projenin sorumluluğunu yürüten Levent Arıkan, türbenin Ukkaşe Hazretlerine yakışacak şekilde tekrardan inşa edildiğini ve çalışmanın. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti. Restorasyon çalışmalarının 2017 yılında başladığını belirten Arıkan, Hz. Ukkaşe Türbesi Onarım ve Çevre Düzeni Projesi kapsamında sadece yüzde 10’luk bir alanın kaldığını belirtti.



Turistler yoğun ilgi gösteriyor

Proje kapsamında öncelikle tarihsel araştırmalar yapıldığını söyleyen Arıkan, türbenin durumunun ve ihtiyaçlarının tespit edildiğini söyledi. Yenileme çalışmaları esnasında Ukkaşe Hazretleri’nin mezarına hiç dokunulmazken,  doğayla iç içe bir türbenin olması için planlamalar yapıldı. Pandemi sürecinde de oldukça yerli ve yabancı turistin de ziyaret ettiği türbe, yoğun bir ilgi altında. Bu ilginin restorasyonun bitmesinin ardından daha çok insan tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Türbenin, Bedir, Uhud ve Hendek savaşları sürecinde, kılıcının kırılmasından dolayı Peygamber Efendimiz' tarafından verilen hurma dalını kılıç gibi kullandığı rivayet edilen Hazreti Ukkaşe'nin adını taşıması ve mezarının burada bulunması büyük bir önem taşıyor.



Türbeye birçok yeni alan yapıldı

Türbenin yenileme işlemiyle oldukça güzel bir hal aldığını söyleyen Arıkan, sadece çevre düzenlemesinin kaldığını ve cami ile türbenin tamamen yenilendiğini belirtti. Türbeye bir çarşı yapıldığını ve kafeteryada yenilenme yapıldığını söyleyen Arıkan, ayrıca piknik alanları, ahır, samanlık, kesimhane ve yürüyüş yolları yapıldığını da sözlerine ekledi. Türbenin sadece kabuk kısmında çalışma yapıldığını söyleyen Arıkan, türbede dinlenme ve seyir teraslarının yapıldığını belirtti. 

Yorumlar (0)