Gaziantep’te bu kez tarihe doktorluk yapılıyor!

Gaziantep’te bulunan ve neredeyse yüz bin yıl öncesine ait duvar resimleri, onarıma alındı. Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen duvar resimleri, resmen cerrah yapan bir cerrah doktor edasıyla restore ediliyor.

KÜLTÜR-SANAT 05.04.2021, 16:44 06.04.2021, 12:12
Gaziantep’te bu kez tarihe doktorluk yapılıyor!

Binlerce yıllık duvar resimlerini bünyesinde bulunduran ve Gaziantep’te yer alan Zeugma Mozaik Müzesi’nde bulunan resimler, tarihe ışık tutuyorlar. Resimlere adeta bir cerrah doktor edasıyla yaklaşan restoratörler, eserlerin yeni ve yerlerine gelecek nesile aktarılması için çalışmalar yapıyor. Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarında görevli olan ve alanında uzman olan restoratöler, resimlerdeki bozulmaları ve hasarları öncelikle tespit ediyorlar. Daha sonra da ederlere cerrah gibi yaklaşan restoratör ekip, eserlerin ömürlerine ömür katıyorlar.

10 santimetrelik alanda günlerce veya aylarca çalışıyorlar

Restoratör ekipte bulunan çalışanlar, Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı görevlilerinden oluşuyorlar. Eserlerde zamanla oluşan bozuklukları tespit eden görevliler, 10 santimetrelik küçük bir alanda günlerce çalışıp eserlere yenilik katıyorlar. Gözle görülemeyen hataları bile tespit eden görevliler, bozuklukları da özel mikroskoplar yoluyla bulup raporluyorlar.  Eserlerin kalıcılığını sağlamak adına çalışmalar yürüten görevli ekip, mikroklimatik nedenlerden ötürü renk ağırmasını ve açılmaları da mikroskoplar sayesinde keşfediyorlar.

Eserleri özel cihazlar yoluyla röntgenleyen restoratörler, kimi zaman günlerce, kimi zamansa aylarca eserlerin üzerinde çalışıyorlar. Eserlerin incelenmesi ve onarılması adına periyodik bakım çalışmaları yaptıklarını belirten restoratör Uğur Yalçınkaya, resimlerin organik ve inorganik malzemelerle bir araya geldiğini ve dolayısıyla meydana gelen bozuklukları da mikroskoplar sayesinde tespit ettiklerini belirtti. Eserlere hassas bir şekilde yakşatıklarını belirten Yalçınkaya, tespitler esnasında resimleri yapmış olan ustaların fırça izlerinden el izlerine kadar birçok tespiti yaptıklarını da belirtti.

Yorumlar (0)