Gaziantep'te bir evin bahçesinde bulunmuştu: Tarihi mozaikler müzeye taşınacak

Gaziantep'te bir evin bahçesinde bulunan ve M.S. 4. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen renkli mozaikler özel bir teknik kullanılarak Zeugma Mozaik Müzesi'ne taşınacak.

KÜLTÜR-SANAT 08.07.2021, 14:25 09.07.2021, 09:07
Gaziantep'te bir evin bahçesinde bulunmuştu: Tarihi mozaikler müzeye taşınacak

Gaziantep ilçeye bağlı Yukarıbilenler Mahallesi'nde 2019 senesine bir evin bahçesinde Milattan Sonra 4. yüzyıla ait olduğu tespit edilen renkli mozaikler Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri tarafından korumaya alındı.

Uzmanlar tarafından 170 metrekarelik alanda yaklaşık olarak bir sene boyunca yapılan çalışmalarda taban döşemelerinde çeşitli hayvan figürleri, ellerinde kılıç bulunan insanlar ve çeşitli av sahnelerinin resmedildiğini gösterildi.

Her biri 1,5 metre

Çalışmanın sona ermesinden sonra her biri 1,5 metre uzunluğunda olan mozaiklerin toplam 98 parça olarak taşınmasına yönelik karar alındı.
Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, taşınma işleminin iki gün içinde biteceğini ifade etti.
Çomak, Mozaiklerin Zeugma Mozaik Müzesinin Bizans dönemine ait teşhir tanzim salonunda en kısa zamanda beğeniye çıkarılacağını söyleyeyerek, çeşitli av sahnelerinin aktralıdığını ve mozaiklerde çeşitli bitkisel figürlerin yer aldığını, en önemlisi de bölgenin geçim kaynağı bağ bozumu ve üzüm resimlerinin bulunduğunu ifade etti.

Özel bir teknikle taşınacak

Çomak, tarihi mozaiklere ilişkin bilgiler paylaşarak, "Antik zamanda bu bölgede üzüm yetiştiriciliği, avcılığa ilişkin bir yaşamın olduğunu biliyoruz. Burasının bir av köşkü olma ihtimali de var. Bundan dolayı buradan çıkmış olan mozaiklerde üzüm motiflerinin olması büyük bir önem taşıyor. MS 4. yüzyıla ait özellikle Bizans zamanından kalma en sağlam çıkan mozaik. En önemlisiyse camlar, çok renkli taşlar, doğal taşlar kullanılıyor. Üç boyutlu mozaikler de mevcut." dedi.

Yorumlar (0)