Filmler çekilmişti... 100 konaktan 90'ı hasarlı

Yeşil alanları, tescilli yapıları ve konaklarıyla evvelden bazı dizi ve filmlere ev sahipliği yapan Malatya'ya bağlı Yeşilyurt ilçesindeki konakların yüzde 90'ı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar aldı.

KÜLTÜR-SANAT 22.03.2023, 22:21 23.03.2023, 17:43
Filmler çekilmişti... 100 konaktan 90'ı hasarlı

Bölgeye özgü mimari özellikleri yansıtan, taş, ahşap ve kerpiç kullanılarak yapılan birçok yapıya sahip Yeşilyurt, 'yüzyılın felaketi'nde çok büyük yara aldı.

Restorasyon projesinin uygulandığı Lezzet Caddesi üzerindeki müzeler ve tarihi Yeşilyurt konaklarında da hasarın meydana geldiği ilçede yıkıntı kaldırma faaliyetleri devam ediyor. 

Doğal ve tarihi güzellikleriyle son senelerde yapımcı ve yönetmenlerin de dikkatini çeken ilçede, 13'ü tescilli olmak üzere 100 konak yer alıyor. Evvelden 'Son Arzu', 'Koku', 'Bakıcı', 'Hanzap', 'Gizemli Köy', 'Zalo' filmlerine ek olarak 'Girift' adlı dizinin çekildiği ilçedeki konaklardan yüzde 90'ı depremlerde hasar aldı. 



"Tekrar dizayn edeceğiz"

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, basın mensuplarına, ilçedeki tescilli konaklar, binalar ve müzelerin depremlerden ciddi oranda etkilendiğini dile getirdi.

Gelen ziyaretçilerin Malatya'nın tarihini ve kültürünü öğrendiği sokakların artık harabeye döndüğünü kaydeden Çınar, şöyle devam etti:

"Buraların hızla ayağa kaldırılması için elimizden geleni yapıyoruz. Tarihi mekanlarımızın kurtarılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Allah'ın izniyle doğal ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkan yerlerimizi hep beraberce tekrar dizayn edeceğiz."



"Bölgede çok sayıda film çekildi"

Mollakasım Mahallesi Muhtarı Musa Taşdemir, "Geçmişi 350 sene evveline dayanan mahallemizde depremden evvel iç turizm hareketliydi. Yabancı ve yerli turistlerin nefes aldığı noktalardan biriydi. Yapımcı ve yönetmenler de çok ilgiliydi. Bölgede çok sayıda film çekildi." dedi. 

Gündüzbey Mahallesi'nde ikamet eden Mehmet Aslan, "Mahallemiz, kent dışından gelen yurttaşlarımızın uğrak noktaları arasında yer alıyordu. Mahallemizde filmler çekildi. Ayrıca mahallemizin mutfağı da ön plana çıkıyordu." şeklinde konuştu.

Erhan Emeksiz ise Güzdüzbey Mahallesi'nin depremden evvel yabancı ve yerli turistlerin ilgi gösterdiği bölgeler arasında yer aldığını belirterek, "Beklentimiz turistik ve tarihi mekanları ile ön plana çıkan mahallemizin bir an evvel toparlanarak eski güzel günlerine geri dönmesi." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)