Fatma Girik, en büyük aşkı Memduh Ün’ün yanına uğurlandı 

Usta oyuncu Fatma Girik, bugün İstanbul’da düzenlenen tören ile uğurlandı. Siyaset ve sanat dünyasının katıldığı törende Girik’in sevenleri konuşma gerçekleştirdi. Cenaze, gözyaşları içerisinde Bodrum’a uğurlandı.  

KÜLTÜR-SANAT 27.01.2022, 14:28 27.01.2022, 16:18
Fatma Girik, en büyük aşkı Memduh Ün’ün yanına uğurlandı 

Yeşilçam’ın usta oyuncularından Fatma Girik, 2 gün önce hayatını kaybetmişti. Sanatçı için bugün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda tören düzenlendi. Belediye fuaye alanındaki törene siyaset ve sanat dünyasından ünlü isimler ile oyuncunun sevenleri katıldı. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, törende bir konuşma gerçekleştirdi. Fatma Girik’in Şişli Belediye Başkanı iken kendisinin de Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin Şişli İlçe Başkanı olduğunu belirten Keskin, “Fatma Girik ile çalışmaktan hep onur durdum. Onunla geçirdiğim vakitler çok kıymetlidir. 1994 seçimlerinde 1,5 ay boyunca sabah 7’den gece 1’e kadar tüm Şişli’yi adım adım dolaşmıştık.” 



“Dimdik bir duruşu vardı” 

“Kendisi yalnız rol aldığı filmler ile milyonların gönlünde taht kurmadı, kitleler önünde çizdiği profil, haksızlıklar karşısında verdiği tepkiler, toplumsal mücadelesi ile de insanlara kendini sevdirmişti. Madencilerin yürüyüşlerinde yer almıştı. Sendikalaşma sürecinde mazlumun yanındaydı. Metin Göktepe cinayetinin aydınlatılması sürecinde önemli adımlar atmıştı. Devrimci, dimdik ve onurlu bir duruşu vardı. Toplumcu belediyecilik anlayışının gelişimi konusunda önemli bir isimdi. Belediye emekçilerinin örgütlenme özgürlüğü tanımıştı ve bunun için savaşmıştı. Bu, Türkiye için kırılma noktasıdır. Kendisinin ismi ile şu anda Şişli’de bir kreş ve kız yurdu hizmet vermektedir ve ismi sonsuza kadar ilçemizde yaşatılacaktır.” 



“Sabah 7’de işçilerle yolları yıkardı” 

Sanatçının kardeşi Günay Girik, çok üzgün olduğunu belirterek törene katılan herkese teşekkür etti ve ekledi: “Ben 56 senelik yaşamımda annemden fazla ablamı görürdüm. Koronavirüs belası, onu bizden aldı. Kendisi Bodrum’u çok severdi ve dilinden hiç düşürmezdi. Şimdi de en büyük aşkının, Memduh Ağabey’in yanına gidiyor.” 

Fatma Girik’in yeğeni ve manevi kızı Fatma Ahu Turanlı ise ünlü oyuncu hakkında şunları aktardı: “Fatma annem Şişli’ye çok emek vermiştir. O belediye başkanı iken ben henüz çocuktum ancak onu evde görmenin çok zor olduğunu hatırlıyorum. Hafta sonları bile evde olmazdı. Sabahları 07.00’da çizmelerini giyer ve yolları yıkamak için işçilere katılırdı. Türkiye, büyük bir değerini kaybetti.” 



Pek çok ünlü isim törendeydi 

Cemal Reşit Rey Salonu’nda düzenlenen törende konuşmaların ardından sanatçı hakkında hazırlanan video gösterildi. Törene Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Çetin Keçeli, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. İmamoğlu, Fatma Girik için özel ve duygusal bir konuşma gerçekleştirdi. 



“Gözlerindeki ışık bana mutluluk vermişti” 

“Fatma Girik, sanatçılığının yanı sıra sosyal yönü kuvvetli olan bir insandı. Emekçinin ve halkın yanında, toplumsal sorunları yakından takip eden biriydi. Atatürkçü, halkçı ve dürüsttü. Sağlam karakteri ile örnek gösterilen biriydi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Fatma Girik ile kitap hazırlığı içerisindeydik. Arkadaşlarım kendisiyle kitap röportajı gerçekleştirmek istemişlerdi. Ben de Fatma Girik ile görüşmek istediğimi söylemiştim. Arkadaşlarım kendisine bu isteğimi ilettiklerinde yaşadığı mutluluğu ve gözlerinde sevinci görmüşler. Sonrasında bana gelip anlattıklarında o ışıltı bana büyük mutluluk vermişti. Ne yazık ki kendisiyle yüz yüze değil, bu şekilde buluştuk. Kitap çalışmaları şu anda devam ediyor. Yayınlandığında Fatma Girik’i anmaya daha kuvvetle devam edeceğiz.” 

“En büyük aşkının yanına gitti” 

Törene katılan Hülya Koçyiğit, sanatçı hakkında şunları söyledi: “Gözler kalbin aynasıdır dedikleri gibi masmavi gözleri, Fatma Girik’in aynasıydı. Pırıl pırıldı ve iyilikle bakardı. Girdiği her ortamda canlılığını ve enerjisini gösterirdi. Mesleğine aşkla bağlıydı. Filmlerine hep kendi tarzını yansıtırdı. Anaç ve çocuk yürekli biriydi. Dost canlısıydı. Fatma, arkasından ‘iyi insandı’ dedirtmeyi başarabilen biri. Önemli olan da budur. Ve asıl önemli olan, ömrünü ve aşkını paylaştığı Memduh’un yanına gitmesidir. Türkiye ve Türk halkı onu, filmleriyle sonsuza kadar yaşatacaktır.” 



“Fatma Girik ile 58 sene önce tanıştık” 

Oyuncu Ediz Hun, Fatma Girik ile 1964 senesinde tanıştıklarını belirterek şunları aktardı: “Tanışmamızın üstünden 58 sene geçti. Kendisi dürüsttü ve mertti. Olağanüstü bir kadındı. Tolstoy’un ‘İnsanın gerçek gücü, sarsılmaz duruşudur.’ ifadesi Fatma Girik için söylenmiş gibiydi. Dostluğumuz son ana kadar devam etti.” 

Cenazesi Bodrum’da defnedilecek 

Sanatçı ilk cenaze namazı, Teşvikiye Camii’nde kılınacak ardından cenazesi, defnedilmek üzere Bodrum’a götürülecek. 

Yorumlar (0)