Evinin avlusunda tarihi hazine çıktı, taşınması 3 yıl sürdü

2019 yılında Gaziantep'te bir evin zemininde bulunan roma dönemine ait mozaikleri kurtarma çalışmaları tamamlandı. 3 yıl süren çalışmada mozaikler 98 parçaya bölünerek, Zeugma Mozaik Müzesi'ne taşındı.

KÜLTÜR-SANAT 21.07.2021, 12:33 Hanife
Evinin avlusunda tarihi hazine çıktı, taşınması 3 yıl sürdü

Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Yukarıbilen Mahallesi'nde 2019 yılında bir evde yer alan ve Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü Ekiplerinin yaptığı çalışma ile evin avlusunda ve içerisindeki zemininde 170 metrekare mozaik keşfedildi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri evde kurtarma kazı çalışmalarını başlattı. Tamamlanması üç yıl süren mozaik taşıma işlemi süresi boyunca jandarma ekipleri mozaiğin bulunduğu evi koruma altına aldı. Zeugma müzesinde sergilenecek olan mozaikler 98 parçaya bölündü.



Bu 3 yıl taşıma süresi boyunca evlerine doğru dürüst girip çıkamayan ve hiç misafir kabul edemeyen ev sahibi Erhan Yıldırım,  çalışmanın tamamlanması ile artık rahatça evlerine girip çıkabildiklerini belirterek yetkililere teşekkür etti. 

Farkında olmadan yıllarca büyük bir tarihi hazinenin üstünde yaşayan Yıldırım ailesi şimdide yetkililerden kazı alanını eski haline döndürmesini talep ediyor.

“Tesadüfen fark ettik”

36 ay buyunca zor bir süreçten geçtiklerini belirten ev sahibi Erhan Yıldırım, “Ne içeriye ne de dışarıya doğru dürüst giremiyorduk. Bildiğiniz açık hapis hayatı yaşadık. Burada kolluk kuvvetleri 24 saat nöbet tuttukları için ve bir sıkıntı olamasın diye evimize ne aile dostlarımızı ne de arkadaşlarımızı davet edemiyorduk. Sağ olsunlar gayet anlayışlıydılar.” şeklinde konuştu.

Yıldırım, 1980 yılında bu evi aldıklarını ve tarihi mozaiklerden haberdar olmadıklarını, tesadüfen bulunduğunu belirterek, böyle tarihi bir eserin devlette kalmasını istediklerini söyledi ve yetkililerin çalışmasıyla taşınma işlemlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini aktardı. 



“Roma Dönemine ait bir köşkmüş”

Evlerinin Roma dönemine ait bir köşk yeri olduğunu aktaran Yıldırım, tarihi eserin gelecek nesillere aktarılması için kendilerinin de çok özen gösterdiklerini belirterek, “Şuan isteğimiz burasının yetkililer tarafından eski görünümüne kavuşturulmasıdır” dedi.

“Bahçede foto kapanlar vardı”

Yıldırım,  artık evimize rahatça misafir kabul edebileceklerini belirterek, ” Rahat değildik. Bahçede foto kapanlar vardı. Bölgemiz zaten başlı başına bir kültür varlığıdır. Anadolu'nun her yeri kültürdür” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)