Eşsiz eserlerle dolu Uşak Arkeoloji Müzesi, Karun hazinelerini bünyesinde sergiliyor!

Uşak kent merkezinde bulunan ve bünyesindeki parçalarla ziyaretçilerine büyülü bir yolculuk yaptıran ‘Uşak Arkeoloji Müzesi’ ziyaretçilerini bekliyor. Sanal müze uygulaması sayesinde de gezilebilen müze, bünyesinde 432 parçaya sahip Karun hazinelerini de bulunduruyor. Ayrıca dünyanın en küçük ‘altın kanatlı denizatı broşu’nu da sergileyen müze, oldukça ilgi çekiyor!

KÜLTÜR-SANAT 01.05.2021, 15:56 01.05.2021, 19:45
Eşsiz eserlerle dolu Uşak Arkeoloji Müzesi, Karun hazinelerini bünyesinde sergiliyor!

Uşak’ın kent merkezinde bulunan büyülü Uşak Arkeoloji Müzesi, bünyesinde bulundurdu eşsiz eserleriyle dikkat çekiyor. Bünyesinde 2 bin 500’ün üzerine eşsiz eser sergileyen müze, özellikle Karun hazineleriyle dikkatleri çekiyor. Koronavirüs salgını nedeniyle sakin günler geçiren müze, ‘sanal müze’ ile de gezilebilme imkanına sahip. Salgın nedeniyle tedbirlerin alındığı müzenin önemli parçaları olan ‘Karun hazineleri’, yaklaşık 432 parçaya sahip. 2018 yılından bu yana hizmet veren Uşak Arkeoloji Müzesi, modern müzecilik anlayışıyla tasarlanırken, yılda kırk bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Salgın nedeniyle ziyaretçi sayısında düşme yaşanan müze, 14 bin 500 metrekarelik bir alana sahip.

Kanatlı Denizatı Broşu olukça dikkat çekiyor

Bünyesinde barındırdığı ‘Karun Hazineleri’ ile dikkat çeken müze, milattan önce yaklaşık 560-546 yılları arasında Lidya Kralı Kroisos’un hazineleriyle dikkat çekiyor. 432 parçadan oluşan eserler, dünyanın en değerli eserleri arasında bulunurken ayrıca hazineler arasında Lidya'nın üst düzey komutanlarından kalan eserler de bulunuyor.



Müzedeki en değerli parça olarak bilinen ve Uşak kentinin simgesi haline gelen "Kanatlı Denizatı Broşu"nu da sergileyen arkeoloji müzesi, broşa büyük bir önem veriyor. Hatırlanacağı üzere iki kez yurt dışına kaçırılmış olan broş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle Türkiye’ye getirilmişti. Hazine parçaları arasında önem taşıyan "Kanatlı Güneş Kursu Kolye" ve "Aslan Başlı Bilezikler" de dikkat çekiyor.

Hem sanal hem de fiziki olarak ziyaretçi bekleniyor

Müze girişinde ise, antik kentlerdeki kazı çalışmaları sonucu küçük el aletleri ve heykeller sergileniyor. Müzenin ara katında ise Lidyalılar tarafından bulunan paranın tarihçesi anlatılırken, ayrıca Uşak kültürünü ve tarihini anlatan 6 kısa filme de müze içerisinde rastlamak mümkün. Uşak’ta bilindiği üzere 15-16. yüzyılda başlayan bir halı kültürü ve ticareti yapılıyor. Müzede ayrıca halıcılık üzerine bir anlatım ve örnekler de bulabilmek mümkün. Müzenin ikinci katında ise tamamen ‘Karun Hazineleri’ bulunurken, kopya edilmesi ve çoğaltılması da oldukça zor eserler arasında bulunuyor. Sanal olarak da gezilebilen müze, ziyaretçilerini hem fiziki hem de sanal olarak beklemekte.

Yorumlar (0)