Eşek üzerindeki gezici kütüphane, herkesin dikkatini çekiyor!

1943 yılında gündem olan ve Mustafa Güzelgöz’ün yaptığı ‘eşekli gezici kütüphane’ geleneği, günümüzde de Çameli’nde yaşatılıyor. Çameli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlikle beraber, mahalle mahalle eşekle gezilerek vatandaşlara kitap okuma sevgisi aşılanıyor. Proje sayesinde dört gün boyunca 220 tane kitap, 500 kişi ile buluşma yaşadı. 

KÜLTÜR-SANAT 02.05.2021, 10:29 03.05.2021, 10:51
Eşek üzerindeki gezici kütüphane, herkesin dikkatini çekiyor!

Eşekli gezici kütüphane dendiği anda akla gelen Mustafa Güzelgöz’ün bıraktığı gelenek, günümüzde de yaşatılmaya başlandı. 1943 yılında Türkiye’de başlatılan gelenek için Güzelgöz’ün çalışmasından esinlenildi ve Denizli kırsalında bulunan Çameli’nde başlatıldı.



Mahalle mahalle gezilerek vatandaşları kitapla buluşturan “Eşekli Gezici Kütüphane” projesi, Çameli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucunda başladı. 



500 kişi, 220 kitaba ulaştı

Salgın dolayısıyla kütüphanelere ve kitaplara ulaşamayanlara bir nefes olması beklenen projeyle beraber, çocuklar ve yetişkinler de yeni kitaplarla buluşturuluyor. Bir eşek üzerinde taşınan kitaplarla beraber eşek, adeta bir gezici kütüphaneye dönüştürüldü. Yaklaşık dört gündür süren proje kapsamında, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlara göre dört bambaşka mahalleye 220 kitap ulaştırıldı. Bu sayede yaklaşık 500 kişinin kitap okuması sağlanırken, insanların bilgiye ulaşarak gelişmeleri de amaçlanıyor.



Çocuklara çok iyi geldi

Kütüphanedeki kitaplar sayesinde farklı ve güzel bir deneyimden faydalandıklarını söyleyen kırsal mahallelerdeki çocuklar, bunun 17 günlük kapanma sürecinde kendilerine çok iyi geldiğini söylediler. Böylece kitap okurken bilgisayar ve televizyondan da uzak kalan çocuklar, uzun süredir okula gidememenin acısını da bu sayede çıkarıyorlar.



Bu proje hem çocuklar hem de aileleri için inanılmaz bir deneyim olurken, 1943 yılında Mustafa Güzelgöz’ün yaptığı çalışmayı da nostaljik bir şekilde hatırlatmış oldu. 

Yorumlar (0)