Esadiye Camisi, görkemli günlerine geri dönecek!

Elazığ’ın tarihi mahallelerinden Harput’ta bulunan ve 800 yıllık bir geçmişe sahip Esadiye Cami’nin, 4 yıldır süren restorasyon çalışmasında sona geliniyor. Cami, çalışmalar sonucunda yeniden hayata kazandırılacak.

KÜLTÜR-SANAT 21.11.2020, 14:46 21.11.2020, 15:12
Esadiye Camisi, görkemli günlerine geri dönecek!

UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Esadiye Cami, restorasyon sürecinin tamamlanmasının ardından yeniden ayağa kaldırılacak. Elazığ’ın tarihi mahallesi ve 7km uzaklıktaki Harput Mahallesi’nde yer alan camide 4 yıldır bir restore çalışması devam ediyor. Eski görkemli günlerine kavuşturulması planlanan caminin tarihi ise, 800 yıl öncesi döneme, yani Artuklulara dayanıyor.

Esadiye Cami ve Ahi Musa Türbesi restoasyonlarıyla Elazığ’a turizm canlandırılacak


Günümüzde kalan orijinal halinde ise; iki mihrabı, taç kapısı ve temel kalıntıları ulaşılan caminin; taç kapısında yer alan ancak kaybolan iki aslan figürü kabartması yer almasından kaynaklı da ‘Arslanlı Cami’ olarak anılıyor. Yıl sonunda tamamlanması planlanan caminin restorasyonunu ise, Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü üstleniyor. Hem turizme açılması, hem de ibadete açılması planlana caminin, gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.


Ayrıca caminin bitişiğinde bulunan “Ahi Musa Türbesi” nin restorasyonunu da ihaleye dahil eden yetkililer, 2020 sonunda projeleri tamamlamayı ve yadigarları ayağa kaldırarak Elazığ şehrinin turizmine de destek olunması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)