Erzurum’da 8 bin senelik resim bulundu: Aşı boyasıyla yapılmış 

Erzurum’da, Erken Kalkolitik Çağ’da yapılmış 8 bin senelik resim bulundu. Kayaya yapılan resmin aşı boyası ile çizildiği ortaya çıktı. Böyle bir resme Kuzey Doğu Anadolu’da ilk kez rastlanıyor. Bu sebeple resim, bölgenin tarihi açısından önemli bir değer taşıyor. 

KÜLTÜR-SANAT 26.06.2021, 15:02 27.06.2021, 09:33
Erzurum’da 8 bin senelik resim bulundu: Aşı boyasıyla yapılmış 

Erzurum Tortum’da Doğu Anadolu’daki örneğine az rastlanan bir resim bulundu. Bir mağaranın içinde, demir oksitlerinin arasında bulunan resmin Erken Kalkolitik Çağ’da çizildiği ve 8 bin senelik olduğu ortaya çıktı. Aşı boyasıyla yapıldığı saptanan resimde geyik motifi bulunuyor. Tarih Araştırmacısı Oğuzhan Türk tarafından bulunan kaya resminin bilimsel çalışmalarını Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, Dr. Ahmet Cüneydi Has ve Doç. Dr. Yavuz Günaşdı yaptı. 



Tarihe ışık tutacak resim



Yapılan incelemelerde böyle bir kaya resminin daha önce Doğu Anadolu Bölgesi’nde görüldüğü fakat Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa görüldüğü aktarıldı. Aşı boyası tekniğiyle çizilen resim için Doç. Dr. Yavuz Günaşdı şunları söylüyor: “Bugün bu resmi bulmamız, Erzurum için oldukça önemli. Erzurum’da daha önce de pek çok kaya resmi tespit ettik. Bu resimler genelde çizim ya da kabartma tekniğiyle yapılmıştı. İlk kez boyalı bir resim bulduk. Mağaradaki demir oksitlerinden elde edilen boyalarla yapıldığını tespit ettik.”

Yorumlar (0)