Erzincan’da yer alan 2900 senelik tarihi kent: Altıntepe Kalesi

Altıntepe Kalesi Urartular'ın Anadolu'da günümüze kadar ulaşan en önemli şehirlerinden birisidir. Gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonrasında açık hava müzesine çevrilen 2900 senelik kale, bölge düzenlemesinin sonrasında ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

KÜLTÜR-SANAT 24.05.2022, 14:55 25.05.2022, 14:54
Erzincan’da yer alan 2900 senelik tarihi kent: Altıntepe Kalesi

Erzincan'da Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Altıntepe Kalesi’nde yapılan kazı çalışmaları sonrasında çıkarılan tarihi eserler, temsil ettiği zamanın nadir örneklerini içerisinde barındırıyor. Tarihi kale "arkeopark" adında bir açık hava müzesine dönüştürülerek çevre düzenlemeleri sonrasında ziyarete başlayacak.

İlk kazılar 1959 yılında başladı

Doğu Roma İmparatorluğu ve Urartulardan günümüze kadar gelebilen en önemli şehir merkezleri arasında yer alan Altıntepe Kalesi, Erzincan il merkezinin 14 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Üzümlü ilçesinde ortalama 60 metre yükseklikteki bir tepede yer alıyor.

Urartu döneminde inşa edildiği bilinen Altıntepe Kalesi 2900 yıllık geçmişiyle göz dolduruyor. Kalede yapılan ilk kazı 1959-1967 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından gerçekleştirildi. Kazılarda bulunan tarihi eserlerin milattan önce 850-590 senelerine ait olduğu belirlenirken, binlerce eserde sergilenmek amacıyla koruma altına alındı.

Atatürk Üniversitesi ile Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın yaptığı iş birliği sonucunda Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu tarafından 2003 yılında tekrar gerçekleştirilen kazı çalışmaları ise 2019 senesinde bitirildi.

Tarihi eserler makalelere konu oldu

Urartular'ın Anadolu'da inşa ettiği en önemli kentler içerisinde yer alan 2900 senelik kalede yapılan kazılarda, bazıları tek örnek olmak üzere, birçok önemli tarihi eser ve bilgi elde edildi. Bulunan bu bilgiler ise birden fazla makalede yayımlandı.

Arkeolojik incelemeler sonrasından hazırlanan projeyle yenilenerek yürüyüş yolları yapılacak olan kale, açık hava müzesine çevrilecek. Bölge düzenlemelerinin sonrasında ise tamamen ziyarete açılacak.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, Altıntepe Kalesi'nde gerçekleştirilen kazıların Anadolu tarihine önemli katkılar sağladığını söyleyerek, "Şehir merkezine 14 kilometre gibi bir mesafede bulunan Altıntepe Kalesi'nde ilk kazılar rahmetli Prof. Dr. Tahsin Öngüç hocamız tarafından 1959 senesinde başlatılmıştır. Yaptığı kazılar 1968 senesine kadar sürmüştür. İkinci bölüm kazılarını Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 2003-2020 seneleri arasında yapmıştır. Bu kazılarda Urartu zamanına ait önemli eserler ve mimari kalıntılar bulunmuştur" dedi.

Temsil ettiği kültürün tek örnekleri

Altıntepe Kalesi'nin Urartu medeniyetinin günümüze kadar ulaşmış önemli yerleşim bölgelerinden olduğuna vurgu yapan Hep, "Altıntepe'de bulunan Urartu dönemi eserleri Anadolu tarihine önemli katkıda bulunmuştur. Bu tarihi eserler bulunduğu kültürün tek örnekleri. Kalede yapılan kazılarda çıkarılan eserler Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergileniyor. Buradan çıkan belgeler sayesinde birden fazla makale yayınlandı. Altıntepe Kalesi şu ana kadar ulaşan Urartu medeniyetinin en önemli kentleri arasında bulunuyor” şeklinde ifade etti.

Kale içerisinde eserler günümüze ışık tutuyor

Arkeopark'a çevrilen alanın birden fazla tarihi eseri içerisinde barındırdığını söyleyen Heb, "Kalede Urartu zamanına ait surlar, iç kale yapısı, depo binası, üç adet taş örme mezar, tapınak, apadana ve açık hava tapınağı yer alıyor. Bunun yanı sıra Urartu zamanına ait olan hayvan motifleriyle oluşturulmuş mozaik tabanlı kilise kalıntıları da şu ana kadar gelmiştir. Kalenin Turizm ve Kültür Bakanlığımız sayesinde, arkeoparka çevrilip açık hava müzesi olarak vatandaşlara hizmet vermesi için çalışmalar sürdürülmektedir" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)