Enderun usulü Teravih namazı Şanlıurfa’da gün yüzüne çıkarıldı

Haliliye Belediyesi’nin organizasyonunu sağladığı Osmanlı geleneğinde büyük bir öneme sahip olan Enderun Teravih namazı ilk defa Şanlıurfa’da kılındı.

KÜLTÜR-SANAT 24.04.2022, 09:54 24.04.2022, 16:47
Enderun usulü Teravih namazı Şanlıurfa’da gün yüzüne çıkarıldı

Şanlıurfa’ya bağlı Haliliye Belediyesi’nin düzenlediği Enderun geleneğine bağlı teravih namazı yeniden kılındı. Sosyal işler ve Kültür ve müdürlüğünün gerçekleştirdiği ve mübarek ramazan aynın başladığı günden bu zamana kadar yapılan etkinlikler ile halka unutamayacağı günler yaşatan Haliliye Belediyesi, bu defada Osmanlı’da yapılan örflerimizden Enderun geleneği teravih namazı sevincini halka kavuşturdu. Enderun usulü teravih salavat, tekbir ve İlahilerle beş farklı makam uygulanarak kılınan bir namazdır. Teravih namazı, Enderun Hafızlar Topluluğu ve ilahi sanatçısı Mehmet Kemiksiz eşliğinde Mevlâna Camii’nde eda edildi.

“Bir selam üzerine geldiler”

Belediye Başkanı Mehmet Canpolat Osmanlı’da bir adet haline gelen Enderun geleneğiyle teravih namazı heyecanını Haliliye ‘de gerçekleştirdiklerine vurgu yaparak, “Haliliye ’de Mübarek Ramazan ayı daha bir farklı diyebiliriz. Şanlıurfa’daki tasavvuf dinletisine iyi ki geldiniz, sizi aramızda görmek bir onur. Bugün buraya gelerek bizleri sevindiren ve mutlu eden, memleketimizde daha öncesinde göz doktoru görevini icraa etmiş olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcımız Ertuğrul Soysal’a fazlasıyla teşekkürlerimi sunuyorum. Bakanım da bizimle aynı düşüncede. Ramazan ayının Şanlıurfa’da bir farklı güzel olduğunu, kesinlikle geleceğini söyledi. Bugün burada yaşanan ve alınan havayı hep beraber Bakanımızla içimize çekiyoruz. Bulunduğumuz alan Mevlevihane külliyesi olarak işlem görmüş, bir Mevlevi geleneğini burada tekrar gün yüzüne çıkaracağız. Bu etkinlikte emeği geçen yönetim kurulu üyelerine ve Kasım Hafız hocama minnetimi iletiyorum. Şanlıurfa belediyesi olarak diğer konularda da vatandaşımızın hizmetinizdeysek, bu tarz sosyal konularda da gönüllere dokunmaya isteklerini gerçekleştirmeye, dualarınızda bulunmayı asla bırakmayacağız. İnşallah hep beraber çevremize dualar da bulunacağız. Şu anda yapılan etkinlikte bizlerin yanında olan saygıdeğer hocalarım, bedelsiz ve ücretsiz bir şekilde yanımızda bulunuyorlar. Sadece bir selam sayesinde buraya teşrif ettiler. Çok saygıdeğer Mehmet Kemiksiz, Sami Savni Özer, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Akbaş, Ramazan Kutlu, Mustafa Alphayta ve Bilal Demiryürek ve Ahmet Uzunoğlu hocalarıma saygılarımı iletiyorum. Ramazan ayı Haliliye ‘de yoğun bir şekilde yaşanır ve bir farklı güzel kutlanır” şeklinde ifade etti.

Teşekkürler sunuldu

Şanlıurfa’da gerçekleştirilen bu programda ilk defa Osmanlı örflerinde bulunan Enderun usulü teravi namazını eda eden vatandaşlar, yaptıkları konuşmalarda organizasyonda emeği olan herkese teşekkürlerini sundu.

Haliliye Belediyesi’nin Enderun usulü Teravih Namazını tekrar gün yüzüne çıkarmasından sonrasında sahneye çıkan tasavvuf müziği sanatçıları Mehmet Kemiksiz, Sami Savni Özer, Yunus Balcıoğlu, Mustafa Alphayta, Mustafa Akbaş, Ramazan Kutlu, Bilal Demiryürek ve Mevlidhan Ahmet Uzunoğlu dile getirdikleri ilahilerle halka unutamayacakları bir gün yaşattı. Takribî 2 saat devam eden Ramazan Konserinde insanlar söylenen ilahilere katılırken, organizasyonun yapıldığı yere farklı ikramlar ve meyan şerbeti verildi.

Çok sayıda vatandaş katıldı

Organizasyon ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı ve Haliliye Belediye Başkanı Ertuğrul Soysal Mehmet Canpolat’ın yanı sıra, Haliliye Kaymakamı Metin Esen, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, İl Müftülüğü yapan Ramazan Tolan ve fazla sayıda vatandaşta katıldı.

İl Müftüsü Ramazan Tolan’ın etkinlikte okuduğu duaların sonrasında sonlandı.

Yorumlar (0)