En seçkin opera eserlerinden Carmen, seyirciyle buluşacak

Dünyanın seçkin opera eserleri arasında kendisine yer edinen Carmen Operası, 19 Ocak Perşembe günü Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. İşte Nesrin Gönüldağ'ın "Carmen" karakterine hayat vereceği operanın konusu...

KÜLTÜR-SANAT 16.01.2023, 13:20 Hakan Öksüz
En seçkin opera eserlerinden Carmen, seyirciyle buluşacak

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), birbirinden seçkin gösterileri sahneye taşımaya devam ediyor. Prosper Merimee'nin novellasından yola çıkılarak yazılan ve Fransız besteci Georges Bizet tarafından bestelenen Carmen Operası'nın, Atatürk Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacağı kaydedildi.

Bilet almak için tıklayın

İlk defa 1875'te Paris'te sahneye konuldu

Henri Meilhac ile Ludovic Halevy'in kaleminden çıkan Carmen Operası, 19 Ocak'ta sahnelenecek. İlk defa 1875 yılında Paris'te sahnelenen ve o dönem sert eleştirilerin odağına yerleşen Carmen, dünyanın seçkin opera eserlerinden biri olarak değerlendiriliyor. 

Başarılı besteci Bizet'in ölümünün ardından dünya çapında ünlenen eser, bu kez Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. Yönetmenliğini italyan Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin üstleneceği operada orkestranın başındaki isim ise Zdravko Lazarov olacak. 

Nesrin Gönüldağ, "Carmen" olacak 

Carmen, Nesrin Gönüldağ tarafından canlandırılacak. Heyecanla beklenen gösteride Ali Murat Erengül (Don Jose), Göktuğ Alpaşar (Escamillo), Dilruba Bilgi (Micaala), Sevim Ateş (Frasquita), Erdem Sakarya (Zuniga), Ufuk Karakoç (Morales), Ceren Şahin (Mercedes), Çağrı Köktekin (Le Remendado) ve Alp Köksal (Le Dancaire) gibi isimler de sahneye çıkacak. 

Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenecek Carmen Operası'nın kostüm tasarımını Gizem Betil ve Ayşegül Alev üstlendi. Zeki Sarayoğlu'nun dekor tasarımını yaptığı eserde koreografinin Ayşem Sunal Savaşkurt tarafından oluşturulduğu aktarıldı. Ravivaddhana Monipong Sisowath tarafından eserin dramaturjisinin hazırlandığı, koroyu yönetecek ismin ise Paolo Villa olacağı ifade edildi.

Carmen Operası'nın konusu 

Peki Carmen Operası'nın konusu ne? İspanya'nın Sevilla kentinde bir tütün fabrikasında çalışan Carmen adlı çingene kızın yaşadıklarını anlatan hikaye, 1830'lu yıllarda geçiyor. Don Jose adlı askerden etkilenen Carmen, bunun için mücadele verir. Don Jose, eski saygın hayatını bırakarak Carmen ile dağlarda yaşamaya ikna olur. Ne var ki bir süre sonra hayatına yeni biri giren Carmen, artık Don Jose'ye aşık değildir. Don Jose'nin ise Carmen'den kopmaya niyeti yoktur.

Yorumlar (0)