Edirne’deki yeni müzede, Fatih Sultan Mehmet canlandırılması yapılacak!

Yapımına Edirne’de başlaması planlanan “Fatih Sultan Mehmet Müzesi” nde, ders canlandırılmasının yapılması planlanıyor. Müzede, Fatih Sultan Mehmet’in huzur dersi verirken canlandırması olacak.

KÜLTÜR-SANAT 29.12.2020, 11:41 29.12.2020, 15:53
Edirne’deki yeni müzede, Fatih Sultan Mehmet canlandırılması yapılacak!

Edirne Valiliği tarafından yapımına hazırlanan “Fatih Sultan Mehmet Müzesi”, Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin ortak çalışmalarıyla sürdürülüyor. Saatli Medrese'de yapılacak olan müzenin yerleşkesinde ise incelemeler devam ediyor. 




Müzede, mekana adını veren Fatih Sultan Mehmet adına bir çalışmaya da imza atılacak. Osmanlı sultanlarının Ramazan aylarında katıldığı Kur'an'ın tefsirine dayalı derslerinin yapıldığı "Huzur-ı Hümayun” derslerinin, Fatih Sultan Mehmet eşliğinde müzede canlandırılması planlanıyor. 


Fatih Sultan Mehmet'in hayatı her ayrıntısıyla anlatılacak


Müzenin de bulunduğu Saatli Medrese'nin Fatih Sultan Mehmet'in babası II. Murad döneminde yapıldığını belirten Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Fırat Diker, valilik ve üniversite arasında imzalanmış protokole dikkati çekti. İmzalanan protokole göre, medrese bir müzeye dönüşecek ve mekânın minör ölçeğine sığmayacak kadar büyülü bir figür olan Fatih Sultan Mehmet hayatı anlatılmaya çalışılacak.



Doç. Dr. Hasan Fırat Diker, müzede Fatih Sultan Mehmet’in hayatının her bir ayrıntısının anlatılacağını dile getirdi. Diker, Fatih’in özgün niteliklerinin yanında, bilime ve sanata karşı gösterdiği ilgiyi de dönemin tarihsel verileriyle ve günümüzün grafik anlatımlarıyla anlatmaya çalışacaklarını belirtti. Müzede maketler, animasyonlar, 3D karakter kurguları ve heykelsi anlatımlara da bölüm ayrılacağını sözlerine ekleyen Diker, müzeni baş odasında Fatih’i huzur dersi verirken canlandırılacağını söyledi. 

Müzenin 29 Mayıs’a kadar hazır edilmesi planlanıyor


Fatih’i müze ziyaretçilerine oldukça farklı ve maket ile film gibi minyatürlerle anlatma hedefinde olduklarını belirten Diker, müzenin fetih yıl dönümünden kaynaklı 29 Mayıs’ta hazır etmeyi planladıklarını ve yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. 
 

Yorumlar (0)