Düzce’nin Efes’inde yeni bulgulara rastlandı

Tarihi çok eskilere dayanan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde sürdürülen kazılarda gün ışığına çıkarılan 2000 yaşındaki grotesk figürü, mask heykelleri, medusa ve antik tiyatronun en önemli unsurlarından biri olan tonoz bölgede heyecan yarattı.

KÜLTÜR-SANAT 23.09.2021, 13:43 23.09.2021, 13:50
Düzce’nin Efes’inde yeni bulgulara rastlandı

 Çeşitli kaynaklar tarafından Batı Karadeniz’in Efes’i olarak tanımlanan antik bölgede yürütülen çalışmalar sonucunda yapının tiyatro bölümünde ele geçirilen yeni buluntular tarihe ışık tutacak.

Milattan önce 3.yıla uzanan tarihi ile birçok sur, su kemeri, Roma Köprüsü gibi önemli yapıların da bulunduğu bölgedeki kazılar Düzce Belediyesi’nin katkılarıyla devam ediyor.

Özellikle tiyatronun bulunduğu bölümde yapılan kazılarda, bulunan yeni parçalar dönemin kültür sanat yaşantısı ile ilgili araştırmacılara büyük veri sağlayacak.

Yeni buluntular heyecan yarattı

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün yaptığı çalışmada bölgede ele geçirilen parçaların kendileri ve ekipte bulunan araştırmacıları son derece heyecanlandırdığını kaydetti.

Kazıların 12 ay boyunca sürmesi için, bütün imkanlarını seferber ettiklerini sözlerine ekleyen Özlü, 10 arkeolog ve 60 işçi ile çalıştıklarını ve Konuralp Antik Tiyatro’nun bulunduğu alanın Türkiye’nin en hızlı devam eden kazı sahası olduğunun da altını çizdi.

Batı Karadeniz’deki tek antik tiyatronun burası olduğuna dikkat çeken Özlü, buranın önümüzdeki aylarda konserler verilmesi için çalıştıklarını da vurguladı.

Yorumlar (0)