Düzce'de önemli keşif: Tarih gün yüzüne çıkıyor

Düzce'de bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde sürdürülen kazı faaliyetlerinde, Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu tahmin edilen mermer blok ve çeşitli mimari figürlere rastlanıldı.

KÜLTÜR-SANAT 06.08.2022, 19:00
Düzce'de önemli keşif: Tarih gün yüzüne çıkıyor

Belediye tarafından gerçekleştirilen açıklamada, söz konusu antik kentte Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan izinle Düzce Belediyesi'nce sürdürülen kazı faaliyetlerinde yeni bulguların gün yüzüne çıkarıldığı belirtildi.

Restorasyon başlayana kadar sergilenecek

Antik tiyatronun orkestra olarak isimlendirilen orta kısmında önleyici koruma faaliyetlerinin akabinde gerçekleştirilen kazı faaliyetlerinde sahne binasına ait olduğu öngörülen çok sayıda blok tespit edildiği kaydedilen açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

"Mitolojik ve floral öğelerle bezeli bloklardan en fazla dikkati çekeni ise üstünde mitolojide Tanrıça Artemis'i kızdırarak, kendi köpekleriyle öldürülen avcı Actaeon oldu. Üç köpekle tanınmaz bir hale getirilen Actaeon, bitkisel bezemelerle süslenen bloğun en üzerinde yer alıyor. Dikkati çeken bir diğer buluntular ise daha evvel de aynı alanda benzerlerine rastlanan drama, komedya ve tragedya maskları bulunan sahne binasına ait olan üstyapı blokları ve floral bezemelerin tek tek işlendiği kaset blokları oldu."

Orkestra kısmından çıkan bezeme ve blokların, arkeologlarca temizlenmeye başlandığı, taş parkına nakledilen eserlerin restorasyon sürecine dek ziyaretçilerin görebileceği alanda sergileneceği ifade edildi.

"Bölgenin tüm tarihi burada"

Açıklamada yorumlarına yer verilen Başkan Faruk Özlü, kazıların bir seneye çıkmasında büyük çaba sarf ettiklerini bildirdi.

İşçi, ekipman ve iş makinesi desteğiyle bölgede kaldırma ve kazı faaliyeti gerçekleştirildiğini kaydeden Özlü, "Ülkemizin en hızlı süren kazı sahası Konuralp Antik Tiyatro bölgesidir. Bu kazıları aşırı derecede önemsiyoruz çünkü bölgenin tüm tarihi burada. Milattan evvel 3'üncü yüzyıl itibarıyla başlayan bir tarih burada gün yüzüne çıkıyor." sözlerini sarf etti.













Yorumlar (0)