Düzce'de heyecanlandıran keşif...

Düzce'de bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde sürdürülen kazı faaliyetlerinde tahıl ya da su depolama maksatlı kullanılan pişmiş toprak küp bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 09.06.2022, 01:31 09.06.2022, 17:45
Düzce'de heyecanlandıran keşif...

Belediye tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, 'Batı Karadeniz'in Efesi' olarak da isimlendirilen antik kentte 6'sı arkeolog olmak üzere 60 kazı personeli ile çalışmalar sürüyor.

Çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı

Kazılarda şu ana dek daha evvel milattan sonra 1'inci veyahut 2'inci yüzyıla ait olduğu düşünülen, Yunan mitolojisinde 'yılan saçlı dişi canavar, gözlerine bakan herkesi taşa çeviren' olarak da bilinen Medusa'nın kafası ve mezar, çeşitli heykel başları ve çok sayıda eser toprak altından gün yüzüne çıkarıldı.

Sene boyunca devam eden faaliyetlerde antik tiyatro da günbegün genişleyerek ortaya çıkıyor.

Tahıl ya da su depolamak amacıyla kullanılmış

Kazıda görev alan ekibin antik tiyatronun üst bölümünde yoğunlaştırdığı faaliyetler neticesinde son olarak Osmanlı'nın son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerine ait yapı temellerinin hemen yanında büyük olasılıkla tahıl ya da su depolama maksatlı kullanılan pişmiş toprak küp tespit edildi.

Ekipler, toprak küpün hangi döneme ait olduğunun tespit edilmesi amacıyla kısa zamanda çıkarılmasına için faaliyetlere devam ediyor.

Yorumlar (0)