Dünyanın en sıra dışı mezarlığı

Arjantin'in başkenti olan Buenos Aires'te, 200 seneye dayanan tarihi, ülkenin önemli kişilerine ev sahipliği yapması ve özellikle de ilgi çeken mimarisiyle Recoleta Mezarlığı, misafirlerin atlamadığı bir turistik yer olarak ön plana çıkıyor.

KÜLTÜR-SANAT 26.01.2022, 00:12
Dünyanın en sıra dışı mezarlığı

Başkentin en köklü mahallelerinden Recoleta'da yer alan ve adını da buradan alan mezarlık, 17 Kasım 1822 tarihinde hizmete açıldı. Kentin ilk halk mezarlığı olan Recoleta Mezarlığı'nda yer alan 90'ı aşkın tonoz ve mozole Ulusal Tarihi Anıt olarak ilan edilirken, mezarlık da 1946 yılından beri Ulusal Tarihi Müze statüsünde.

Fransız mimar tarafından tasarlandı

Mezarlığın tarihi, kente 18'inci yüzyılın başında gelen Katolik Fransisken Cemaati üyelerine dayanıyor. Fransiskenler tarafından bostan olarak kullanılan 5,5 hektar büyüklüğündeki alan 1822 yılında, devlet tarafından keşişlerden satın alınıp kentin ilk halk mezarlığına dönüştürüldü.

Mezarlık, bahse konu dönemde, Bayındırlık Bakanı olarak görev alan Fransız mimar Prospero Catelin tarafından inşa ettirildi. Mimar Juan Antonio Buschiazzo'nun 1881 yılında restore ettiği ve son olarak 2003 yılında onarım gören mezarlıkta neoklasisizm akımının izlerini görülüyor.

Her şey 1881'de başlamış

Ülkede 1870 yılında sarı humma salgının ortaya çıkması ve salgından dolayı yaşamını yitirenlerin Recoleta Mezarlığı'na defnedilmesine müsaade edilmediği için mezarlığın bir süre kaderiyle baş başa bırakıldığı biliniyor.

Kentin merkezinde ikamet eden varlıklı ailelerin salgın sebebiyle kuzeye doğru göç etmesi ve 1881 yılındaki restorasyonla zenginlerin ölülerine anıt mezarlar inşa edilmeye başlamasıyla birlikte Recoleta Mezarlığı, kendisini turistik bir merkez konumuna getirecek görünümünü elde etmeye başlıyor.

Metrekaresi 135 bin TL'yi geçiyor

Benzersiz yapılarıyla dikkatleri üzerine çeken Recoleta Mezarlığı'nda, yaklaşık olarak 4.800 tonoz ve mozole bulunurken, mezarlık, eski generaller, devlet başkanları gibi ülke için önemli şahsiyetlere de ev sahipliği yapıyor.

Mezarlıktaki en ünlü şahsiyet ise ülkenin en önemli siyasi figürlerinden biri olan Juan Domingo Peron'un karısı Eva Peron. Recoleta Mezarlığı'nı ziyaret etmeye gelenler, ülkede 'Ulusun ruhani lideri' olarak da nitelendirilen Eva Peron'un mezarına çiçekler bırakıyor.

Defin ve cenaze işlemlerinin gerçekleştirilebildiği kentin ilk halk mezarlığında metrekare fiyatları ise 10.000 doları (135.000 TL) geçiyor. 

















































Yorumlar (0)