Dünyanın en pahalı muzu satıldı!

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın "Duvara bantlanmış muz" eserini 120 bin dolara satın alan Billy ve Beatrice Cox çifti, "Risk aldığımızı biliyorduk" dedi. Muzun iki günde bir değiştirileceği öğrenildi.

KÜLTÜR-SANAT 11.12.2019, 14:37
Dünyanın en pahalı muzu satıldı!

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan'ın ‘Komedyen’ adı verilen 'Duvara bantlanmış muz' çalışması, ABD'de bir sanat galerisinde 120 bin dolardan (yaklaşık 700 bin TL) satıldı.

Eserin üç versiyonundan birini 120 bin dolara satın alan, Miami’de yaşayan Billy ve Beatrice Cox çifti, Page Six’e yaptıkları açıklamada bu kararı neden aldıklarını anlattı. 

Dow Jones hisselerini News Corp.’a 5 milyar dolara (yaklaşık 30 milyar TL) satan Bancroft ailesinin mirasçılarından biri olan Billy Cox, “Eserin sanat ve toplumumuz hakkında yarattığı tartışma sonrası onu almaya karar verdik. Risk aldığımızı biliyorduk ama nihayetinde Cattelan’ın muzunun ikonik bir tarihi nesne olacağını hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

Eseri ünlü sanatçı Andy Warhol’un "Campbell Çorba Konserveleri" işiyle karşılaştıran çift, Warhol'ın eserinine de ilk ortaya çıktığında sanat çevrelerinin güldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: “Eseri sanat dünyasının tek boynuzlu atı olarak gördük ve onun sonsuza kadar kamuya açık olmasını sağlamak, tartışmaları devam ettirmek ve kamusal alanda süresizce düşünceleri ve duyguları kışkırtmak için onu satın aldık" dedi. 

Eseri yakında bir müzeye bağışlamayı düşündüklerini de kaydeden çift, muzun çürüme sebrbiyle iki günde bir değiştirileceğini sözlerine ekledi.

Performans sanatçısı David Datuna'nın muzu yemesi tartışma yaratmıştı!

ABD'de yaşayan performans sanatçısı David Datuna haftasonu Miami'deki "Art Basel sanat fuarı"nda sergilenen eseri duvardan sökerek yemişti. Olay esnasında "Sanat performansı... Aç sanatçı..." diyen Datuna hakkında herhangi bir şikayette bulunulmasa da eser sergilendiği yerden kaldırılmıştı. New York'a döndüğünde konuya ilişkin konuşan Datuna "Bu vandalizm değil. Performans sanatıydı. Kesinlikle pişman değilim" dedi.

"Ben sadece sanatçının kavramını yedim"

Eseri yemeden önce 2 saat boyunca acıkmayı beklediğini de belirten Datuna "Bu bir muz değil. Bir kavram. Ben sadece sanatçının kavramını yedim. Sanırım tarihte ilk kez bir sanatçı bir başka sanatçının kavramını yedi" diye konuştu.

Yorumlar (1)
Mehmet 4 yıl önce
Enayi mi diyelim yada para çok mu bilemedim