Dünya’nın en eski kült merkezi Göbeklitepe’ye dezenfekte işlemi!

Tarihin ‘sıfır noktası’ yani bilinen en eski yapılar topluluğu olan Göbeklitepe, Koronavirüs salgını tedbirleri doğrultusunda dezenfekte edildi.

KÜLTÜR-SANAT 23.11.2020, 10:59 23.11.2020, 17:29
Dünya’nın en eski kült merkezi Göbeklitepe’ye dezenfekte işlemi!

Şanlıurfa il merkezine yaklaşık 22 km uzaklıkta bulunan ve Örencik köyü yakınlarında yer alan tarihi ‘Göbeklitepe’ de, Koronavirüs salgını tedbirleri doğrultusunda dezenfeksiyon işlemi uygulandı. UNESCO’nun ‘Dünya Mirası Listesi’ nde yerini alan ve tarihteki en eski yapıların buluştuğu yer olarak bulunan Göbeklitepe’nin; ziyaret ortak alanı, hediyelik eşya dükkanı, animasyon gösterisi salonu, kafeteryası, yürüme alanları, otoparkı ve ayrıca servis araçları özenle dezenfekte edildi. 
 


 

Göbeklitepe’de dezenfekte işlemleri, aralıklarla sürüyor


Salgın sürecinin ilk günlerinden bu yana sosyal mesafeye, temizliğe ve maske kullanımına özen gösterilen ‘Göbeklitepe’ deki dezenfekte işlemleri Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat tarafından yürütülüyor. Canpolat, dezenfekte işlemlerinin aralıklara sürdüğünü ve gelen tüm turistlerin rahatlıkla Göbeklitepe’yi gezebileceklerini belirtti.


Tarihteki en eski tapınak olarak bilinen Göbeklitepe’de 10 ila 12 tane dikilitaş, yuvarlak alanda dizilmiş ve araları taş duvarla örülü olarak bulunuyor. Dikilitaşlar üzerinde yer alan insan ve hayvan figürleri, oyularak ve ya kabartılarak yerini alıyor.  Yerleşim yeri olarak değil, kült merkezi olarak tanımlanan Göbeklitepe’nin avcı ve toplayıcılar tarafından inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor. Göbeklitepe’nin mistik hikâyesinin uyarlandığı; Şengül Boybaş’ın “Dünyanın Uyanışı” adındaki bir kitabı ve bu kitaptan uyarlanan bir Netflix Türk dizisi olan “Atiye” bulunuyor.


 

Yorumlar (0)