Dünyada 40 adet bulunuyor, değeri 1 milyon dolar!

Adana Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, tarihi eser kaçakçılığı iddiaları üzerine başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki  müzayede evlerinin kataloglarını incelemeye aldı.

KÜLTÜR-SANAT 12.08.2021, 17:03 12.08.2021, 18:09
Dünyada 40 adet bulunuyor, değeri 1 milyon dolar!

Türkiye'den kaçırılan ve yurt dışında satışa çıkarılan tarihi eserleri takip eden ekipler, bu çerçevede 9 Ağustos’ta Adana merkezli olmak üzere 30 ilde operasyon düzenledi.

“Anadolu” operasyonu

 ‘Anadolu' ismi verilen operasyon kapsamında Cumhuriyet tarihinin, suçtan kazanılan gelire ilişkin ilk tarihi eser kaçakçılığı operasyonu düzenlendi. Türkiye'de bulunan tarihi eserleri yurt dışına kaçıran uluslararası şebekeye ilişkin olarak farklı dönemlerde düzenlenen 4 ayrı yakalamada; Türkiye, Bulgaristan, Sırbistan ve Hırvatistan’da 4 bin 122 adet tarihi eserin ele geçirildiği açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının, müzayede evlerinin kataloglarındaki eserlere ilişkin incelemeleri neticesinde; Türkiye'ye ait Anadolu coğrafyası eserler olduğu aktarıldı. Adana merkezli olmak üzere 30 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlar sonucunda Adana ilinde 26, toplamda ise 78 zanlı gözaltına alındı. Zanlıların sorgusu devam ederken firari olduğu belirtilen 14 kişiyi yakalama çalışmaları sürüyor.

Tarihi eserleri açık artırmayla satışa çıkarıyorlar

Söz konusu örgütün, kuryeler yoluyla tarihi eserleri, başta ABD olmak üzere Avrupa devletlerine gönderdiği, daha sonra ise müzayede evlerinde satışa çıkardığı aktarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları, açık arttırma yoluyla satışa çıkarılan 52 tarihi eserin, Türkiye'ye ait ve Anadolu kökenli olduğunu belirledi.

Öte yandan müzayede evlerindeki birçok tarihi eserin, ‘sahte sahiplik belgeleri' yoluyla satışa sunulduğu bilgisi de elde edilirken, bu yapıları işletenlerin, eser kaçakçılarına, kur üzerinden 26 milyon liraya değerinde döviz gönderdiğini tespit etti.

60 milyon TL’lik tarihi eser ele geçirildi

Polis ekiplerinin, zanlıların evlerinde gerçekleştirdikleri aramalarda; 19 bin 83 adet tarihi eser, 8 adet ruhsatsız silah, bin 499 fişek, 13 adet dedektör, 60 frank, 190 sterlin, 50 bin 70 bin 555 dolara, 350 euro el konuldu. Aramalarda yakalanan eserlerin değerinin 60 milyon TL’ye yakın olduğu belirtiliyor.

“Dünyada 40 adet var, değeri 1 milyon dolar”

Öte yandan polisin ele geçirdiği 19 bin 83 tarihi eserlerin arasında çok nadir bulunan bir eser olduğu belirtildi. Hatay'daki operasyonda Ahmet Ş.'nin evinde bir sikke ortaya çıktı. Bu tarihi eserin, dünya genelinde yalnızca 40 tane orijinal örneği olduğu belirlendi. Milattan önce 467-465 arasında yapıldığı belirtilen gümüş sikke, en çok aranan antik sikkelerden biri olarak biliniyor. Sikkenin arka yüzünde baykuş, ön yüzünde ise tanrıça Athena bulunuyor. Antik Yunan dönemine ait olan ve ağırlığı 42.5 gram olarak belirlenen eserin, Atina Dekadrachm sikkesi olduğu, ünlü koleksiyoner Harlan Berk'in ilk yüz antik sikke şeklindeki listesinde yer aldığı ve değerinin  yaklaşık olarak 1 milyon dolar olduğu ifade edildi. Polis ekipleri, sikkeyi emniyette sergiledikten sonra söz konusu tarihi eserleri müzeye teslim etti.

78 zanlıdan 36’sı serbest

Gözaltına alınan 78 zanlıdan 36'sı emniyetteki sorgusu tamamlandıktan sonra serbest bırakıldığı açıklanırken, 42 zanlının sorgusunun ise sürdüğü ifade edildi.

Yorumlar (0)