Dünya Tiyatro Günü 81 ilde etkinliklerle kutlanıyor

Her yıl 27 Mart tarihinde dünyanın birçok yerinde ‘Dünya Tiyatro Günü’ coşkuyla kutlanıyor. Bu özel günde bütün tiyatro oyunları ücretsiz olarak seyircisiyle buluşuyor. Peki ‘Dünya Tiyatro Günü’ ne zaman ilan edildi? Dünyada ilk kez tiyatro oyunu ne zaman ve nasıl sahnelendi? Türk kültüründe tiyatronun yeri ve önemi nedir? Edebiyatımızın ilk tiyatro oyunu hangisidir? ‘Dünya Tiyatro Günü’ne yakışır bir içerikle yayındayız. İşte tiyatro hakkında bilinmesi gereken her şey…

KÜLTÜR-SANAT 26.03.2022, 16:48 26.03.2022, 17:28
Dünya Tiyatro Günü 81 ilde etkinliklerle kutlanıyor

27 Mart Pazar günü tüm dünyada ve Türkiye’de Dünya Tiyatro Günü’nü kutlamak için hazırlıklar başladı. Birçok tiyatro oyunu sahnesinde seyirciyle buluşmak için hazır. Tiyatro izleyicisi ise bu özel günde bir yandan oyunlarını izlemenin ayrıcalığını yaşarken bir yandan da ‘Dünya Tiyatro Günü’ hakkında merak ettiklerini araştırıyor. Bu kutlama günün nasıl ortaya çıktığı, tiyatronun nasıl yaşam içinde yer aldığı ise en çok merak edilen konular arasında. Tiyatro hakkında tüm merak edilenleri araştırdık ve edindiğimiz bilgileri haberimizde derledik. İşte dünya tarihinde tiyatronun yaşama dahil olma macerası…

Dünya tiyatro günü ne zaman ilan edildi?

61 yıldır hem dünyada hem de Türkiye’de coşkuya kutlanan ‘Dünya Tiyatro Günü’ 1948 senesinde kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü tarafından 1961 yılında ilan edilmiştir. 27 Mart tarihinde enstitüye üye olan ülkelerde sanat ve tiyatro alanındaki kişilerin hazırladığı bildiri sahnelerde okunmaktadır ve ardından seyircisiyle buluşan oyunlar ücretsiz olarak sahnelenmektedir. Bugün oyunların ücretsiz sahnelenmesindeki amaç daha önce tiyatro oyunu izlemeye fırsat bulamamış kişileri tiyatro ile tanıştırmak ve sevdirmektir.

Türkiye’de tiyatro sanatıyla ilgili ulusal ilk bildiriyi hayatını tiyatroya adamış olan Muhsin Ertuğrul yazmıştır.

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, UNESCO tarafından kurulmuştur. Bu enstitü aracılığı ile "sahne sanatları alanında, dünya ülkeleri arsında bilgi alışverişini sağlamak, tiyatronun gelişim döneminde sanatsal yaratıcılık ve üreticilik konusunda toplum bilincini uyandırmak, insanlar arasında dostluk ve barışın artmasını sağlamak, karşılıklı anlayışı geliştirmek ve UNESCO'nun amaçlarına ulaşmasına katkı sağlamak" amaçlanmıştır.

Dünyada tiyatro oyunu ilk kez ne zaman sahnelendi?

Dünyada ilk tiyatro oyunun MÖ 534 tarihinde Atina’da sahnelendiği bilinse de aslında tiyatronun tarihinin insan yaşamıyla doğru orantılı olduğu tahmin edilmektedir. Çok eski zamanlardan beri insanlar sevinçlerini ve üzüntülerini birtakım davranışlarla veya kutlamalarla etrafındaki kişilere sergilemişlerdir. Bunun dışında çevresindeki doğa olaylarına ve hayvanlara ait sesleri taklit eden insan, aslında bilmeden tiyatro sanatının da temelini atmış bulunmaktadır.

Dünyada bilinene ilk tiyatro eseri Aiskhylos'un kaleme aldığı ''Zincire Vurulmuş Prometheus'' isimli trajedi türündeki oyundur. Oyunda Prometheus’un tanrılardan gizlice çaldığı ateşi insanların hizmetine sunması ve buna bağlı olarak yaşadıkları anlatılıyor.

Aiskhylos

Türk kültüründe ilk tiyatro örnekleri

Türk edebiyatında tiyatronun yeri oldukça eski. Osmanlı döneminden itibaren halk arasında yayılan geleneksel oyunlarla tiyatronun temeli atılmıştır. Karagöz – Hacivat oyunları, orta oyunu ve meddahlık kültürümüzde tiyatronun temel yapı taşını oluşturmuştur.

Tanzimat edebiyatı dönemiyle birlikte ise tiyatro tam olarak edebiyat dünyamızda yerini edinmiştir. Bu dönemde Şinasi’nin kaleme aldığı ‘Şair Evlenmesi’ isimli oyun edebiyatımızdaki ilk tiyatro eseridir. Bu oyunda, Şair Müştak Bey’in sevdiği kız yerine onun ablasıyla evlendirilmesi ve bir gün içinde başına gelen olaylar anlatılıyor. Komedi türündeki bu eser tek perdelik bir oyundur.

Ülkemizde sahnelenen ilk tiyatro oyunu ise Namık Kemal’in kaleme aldığı Vatan Yahut Silistre'dir. Oyun ilk kez 1 Nisan 1873 tarihinde sahnelenmiş ve tiyatro seyircisi ile buluşmuştur. Yazar, oyunda vatan sevgisini aşılamayı amaçlamıştır. Oyunda olaylar, Kırım Savaşı’nın yaşandığı dönemde geçmektedir. İslam Bey ve Zekiye birbirlerini çok seven bir çifttir. İslam Bey, bir süre sonra gönüllü olarak Kırım Savaşı’na katılmak için cepheye gider. Zekiye ise İslam Bey’in arkasından erkek kılığına girerek Silistre savunmasına katılır. Zekiye ile İslam Bey’de var olan vatan sevgisi bir süre sonra aralarındaki aşktan daha üstün gelir.

Günümüzde tiyatro

Zaman içerinde daha çok seyirci ile buluşan tiyatro günümüzde önemli bir yere sahiptir. Gerek Devlet Tiyatroları gerek özel tiyatrolar sahneledikleri sayısız oyunla büyük, küçük tüm izleyici gruplarına seslenmeyi başarıyor. Birbirinden farklı ve özel oyunlarla buluşan seyirci ise bu çeşitlilikten oldukça memnun. Yerli ve yabancı birçok yazarın oyunu günümüzde izleyicisinden büyük ilgi görüyor.

‘Dünya Tiyatro Günü’ yarın 81 ilde festival havasında kutlanacak!

Dünya Tiyatro Günü’nde Türkiye’nin her yerinde tiyatro izleyicileri sahnelenecek olan oyunları seyredecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı açıklama ile Dünya Tiyatro Günü’nde özel tiyatrolarla beraber 81 ilde bu özel günü kutlayacaklarını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Festival havasında geçecek olan Dünya Tiyatro günü için özel bir program hazırladıklarını belirten Bakan Ersoy, ‘27 Mart tarihi hepinizin bildiği üzere Dünya Tiyatro Günü ve bu sene bu önemli gün için çok özel bir organizasyon yaptık. Türkiye'nin 81 ilinde Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolarla birlikte dolu dolu zaman geçirmeye karar verdik.’ dedi.

27 Mart’ta Dünya Tiyatro Günü festivali başlıyor!

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, devlet tiyatroları ile özel tiyatroların beraber katılacağı Dünya Tiyatro Günü Festivali'nde 27 Mart tarihinde 80 bin tiyatro izleyicisine ulaşmayı amaçladıklarını, biletlerin ise satışta olduğunu duyurdu

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt

Kurt, açıklamasında Devlet Tiyatroları’nın tarihinde ilk defa, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinesinde Dünya Tiyatro Günü kapsamında sanat buluşması gerçekleştireceklerini belirtti.

Özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatrolarının katılacağı festivalde tüm illerde toplam 115 oyunun 199 defa temsil vereceğini açıklayan Kurt, batıdaki tiyatro oyunlarının mümkün olduğunca doğuda sahneleneceğini söyledi ve bu doğrultuda bir program hazırladıklarına dikkat çekti. Kurt, ‘Seyircilerimizin izlemek istediği birçok tiyatro oyunumuz 27 Mart tarihinde sanatseverler ile buluşacak, bu yüzden çok heyecanlı geçeceğini düşünüyoruz.' dedi.

Kurt, festival biletlerinin "biletinial.com" internet adresinde ve "sanatcepte" uygulamasında satışta olduğunu söyledi.

Ankara’da sahne almaya hazırlanan Devlet Tiyatroları oyun takvimi

Ankara’da sahne almaya hazırlanan Devlet Tiyatrolarının takvimi ise belli oldu. Hazırlanan etkinlik takvimine göre Ankaralı seyircilerle 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde buluşacak olan oyunlar şöyle:

Toplu Hikâyeler / Şinasi Sahnesi

Totlar / Akün Sahnesi

Anna Purna / İrfan Şahinbaş Sahnesi

Hizmetçiler / Küçük Tiyatro

Kadınlarımız / Altındağ Tiyatrosu

Periferi / Cüneyt Gökçek Sahnesi

Reis Bey / Büyük Tiyatro

Gece O Kadar Kirliydi ki İkisi de Kayboldular / Stüdyo Sahne

Dünya Tiyatro Günü’ne İstanbullular, ücretsiz 9 oyunla buluşacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Dünya Tiyatro Günü’ne özel 9 oyunu ile İstanbullu vatandaşları konuk edecek. 27 Mart’ta ücretsiz olarak sahne alacak oyunlar ise şöyle:

1-Gül'e Ağıt / Ümraniye Sahnesi

2-Antigone / Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi - Sultangazi

3-Yatak Odası Komedisi / Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

4-Kutlama / Müze Gazhane Büyük Sahne

5-Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin / Reşat Nuri Sahnesi - Fatih

6-Bekçi ile Postacı / Kerem Yılmazer Sahnesi - Üsküdar ve Gaziosmanpaşa Sahnesi

7-Benim Güzel Pabuçlarım / Sadabad Sahnesi - Kağıthane

8-Herkes Sihirbaz Olacak / Musahipzade Celal Sahnesi – Üsküdar

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)