Dünya'da başka bir benzeri yok: Burdur’daki Medusa Mozaiği ziyarete açıldı

Burdur’da yer alan ve iklim şartları nedeniyle yıl boyu sergilenmesi mümkün olmayan Medusa Mozaiği ziyarete açıldı. Renkli mermer parçalarından yapılan mozaiğin bir benzeri henüz bulunmuyor ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Milattan sonra ikinci yüzyıla tarihlenen Medusa Mozaiği kasım ayına kadar ziyarete açık olacak.

KÜLTÜR-SANAT 14.05.2022, 12:43 14.05.2022, 12:44
Dünya'da başka bir benzeri yok: Burdur’daki Medusa Mozaiği ziyarete açıldı

Burdur’un Gökhisar ilçesinde yer alan Kibyra Antik Kenti Odeion yapısının sahne zeminini kaplayan Medusa mozaiğinin ziyarete açıldığı Valilik tarafından duyuruldu. Geç Roma dönemine ait olduğu düşünülen dışı canavar figürleri çevrili ve içinde de Medusa tasvirinin yer aldığı mozaik kasım ayının sonuna kadar ziyaretçiler tarafından görülebilecek. Milattan sonra birinci yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı tahmin edilen ve Yunan mitolojisinde kendisine bakanları taşa çevirdiği düşünülen, saçları yılarlardan oluşan Medusa karakterinin tasvir edildiği mozaik renkli mermerlerle yapılması nedeniyle de dünyada tek olarak görülüyor.

2 bin yıllık ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor

Antik dönemde meclis, konser alanı, tiyatro ve mahkeme görevi gören Kibyra Odeonu'nun sahne kısmını süsleyen Medusa mozaiği yaklaşık 2 bin yıllık ihtişamı ile ziyaretçilerini bekliyor. Hava şartlarından zarar görmemesi için yılın 10 ayı üzeri kapatılan, Burdur kent merkezine 108 kilometre uzaklıkta bulunan Kibyra Antik Kenti'ndeki Medusa mozaiği bu aylarda ziyarete açık olacak.

Kazı çalışmaları 2012 yılında tamamlandı

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şükrü Özüdoğru, bölgede 2009 yılında başlatılan kazı çalışmalarının 2012 yılında sona erdiğini açıkladı. Yapının koruma ve restorasyon projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirten Özüdoğru sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu yapının ortaya çıkmasının ardından Kibyra oldukça ünlendi zira odeon gibi yapılar genellikle Efes, Atina ve Miletos gibi büyük antik kentlerde olmasına rağmen Kibyra Odeon'u Türkiye'de üzeri çatıyla kapatılmış en büyük antik yapı konumunda yer alıyor.

Yorumlar (0)