Diyarbakır Surları'nda heyecan verici keşif

Diyarbakır Surları'nda bulunan 71'inci burcun Mervani hükümdarı Dimne'nin sarayı olduğu tespit edildi. Sarayın yapılmasının akabinde bir kültür merkezine çevrildiği, çok sayıda fikir ve bilim insanının uğradığı bir nokta haline geldiği belirlendi.

KÜLTÜR-SANAT 29.11.2021, 20:12 01.12.2021, 09:08
Diyarbakır Surları'nda heyecan verici keşif

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası olarak tescillediği Diyarbakır Surları'ndaki 71'inci burcun, Mervani hükümdarlarından Ebu Tahir Yusuf bin Dimne'nin sarayı olduğu tespit edildi.



"Bizzat Dimne tarafından inşa ettirilmiş"

Doç. Dr. Oktay Bozan, basın mensuplarına, Sur ilçesindeki tarihi İçkale'nin kuzeydoğu kısmında Mervanilerin son hükümdarı olarak bilinen Nasırüddevle Mansur ve karısının türbelerinin yerini belirlemek için sürdürdükleri çalışma esnasında Diyarbakır Surları'nda bulunan 81 burçtan 71'incisinin Mervani Hükümdarı Dimne'nin sarayı olduğunu belirlediklerini ifade etti.

Bozan, an itibarıyla 71'inci burç olarak da bilinen noktanın, Dimne tarafından inşa ettirildiğini belgelerle ortaya koyduklarını aktardı.

"En tartışmasız saray burası"

"11'inci yüzyılın başlarında inşa edilen bu sarayın Osmanlılar döneminde de yönetim merkezi olarak kullanıldığını öngörüyoruz." diyen Bozan, bu bölgeye bakıldığında net ve somut bir şekilde bir saray olduğunun anlaşıldığını dile getirdi.

Bozan, "Kentin içindeki en net, en somut ve tartışmasız saray burası. Söz edilen diğer saraylara ait kalıntılara çok az oranda ulaşıldı. Fakat buraya bakıldığında ise sarayın neredeyse tamamen ayakta olduğunu görebiliyoruz." diye konuştu. 

Sarayın, yapılmasının akabinde bir kültür merkezine çevrildiğini kaydeden Bozan, bu bölgenin çok sayıda fikir ve bilim insanının uğradığı bir yer konumuna geldiğini belirtti.

Bozan, kente gelen Evliya Çelebi ve diğer seyyahların yazılarından hareketle sarayın asıl fonksiyonuna uygun bir şekilde kullanıldığının anlaşıldığını ifade etti.

Yorumlar (0)