Diyanet yanıtladı: Ayasofya'daki mozaiklere ne olacak? 

Ayasofya'nın ibadete açılması halinde içerisinde bulunan mozaiklerin ne olacağı merak konusu haline geldi. Diyanet konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 12.06.2020, 11:38
Diyanet yanıtladı: Ayasofya'daki mozaiklere ne olacak? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ayasofya'nın ibadete açılabileceğini açıklamasının ardından yeni bir tartışma başlamıştı. Bir yanda Ayasofya'nın müze statüsünün devam etmesi gerektiğini savunanlar, diğer yanda Ayasofya'nı camiye dönüştürülüp ibadete açılabileceğini düşünenler var.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, Ayasofya'nın ibadete açılmasının kendisini çok mutlu edeceğini ve açılması halinde Diyanet İşleri Başkanlığı olarak diğer camilerde olduğu gibi burada da dini hizmetleri sunacaklarını söyledi. 

"Kişisel fikrim önemli değil"

Prof. Dr. Erbaş, Ayasofya’daki mozaiklerin ne olacağına ilişkin açıklama yaptı.

Ayasofya'nın mülkiyet bakımından tasarrufunun Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olduğunu ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yalnızca dini hizmetlerden sorumlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erbaş, Ayasofya'daki mozaik ve resimlere ilişkin şahsi fikrinin yerine Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilecek olan kararın önem arz ettiğini belirtti.

"Tarihi eserlere hasar verilmemeli"

Prof. Dr. Erbaş, Ayasofya'daki tarihi eserlerin muhafaza edilmesi ve tarihi eserlere hasar verecek bir durumun gelişmemesi gerektiğine dikkat çekerek, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yazılı bir karar açıklayabileceğini ifade etti. 

"Mozaikler ibadete engel teşkil etmiyor"

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Ayasofya'da bulunan mozaiklerin ibadete engel teşkil edip etmeyeceğine ilişkin açıklamada bulundu. 

Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hiçbir ilmihal kitabında "resim bulunan yerde namaz kılınamayacağına" dair bir ifadenin yer almadığını, yalnızca mekruh olduğunu ifade etti. 

Görmez, kıble yönünde resim bulunmaması nedeniyle rahatlıkla ibadet edilebileceğine dikkat çekti. 

Ayasofya'nın ibadete açılmasının önünde hiçbir hukuki engelin mevcut olmadığını aktaran Görmez, duvarlarında bulunan mozaik ile resimlerin de namaz kılmaya ve ibadet etmeye engel teşkil etmediğini ekledi.

Yorumlar (0)